Monday, 30 March 2009

Gelap


hari ini aku terasa gelap sekali , hatiku meruntun kesedihan. Awal pagi , malang sudah menjengukku , terlewat ...malah badan terasa amat lesu . dompet dan charger phone ku tertinggal entah di mana. mengapa?

kekasih hati berjanji denganku , " kita berjumpa ya this monday " , namun janji itu tinggal sepi . Ada urusan katanya . aku tak tercakap apa. membisu di hujong talian . dia memujukku dengan kata2nya . aku kata ya, i paham tanda mengertinya. aku luluh . sememangnya dia bukan milikku .

Sunday, 29 March 2009

APA AKU BUAT SEMASA EARTH HOURS







manusia hanya merancang , tapi Tuhan menentukannya . aku mengakuinyer . ya . aku sedang melakukan satu kepincangan dalam hidup aku . aku telah meng-uar-uarkan Earth hours . berjanji pada diri aku akan turut serta bersama ribuan manusia membantu menyelamatkan bumi . Tapi , di manakah aku semasa itu . aku sepatutnye melaksanakan tanggungjwab aku terhadap bumi Namun aku memilih untuk melaksanakan tanggungjawab aku sebagai anak perempuan .

huhuhuhu. walau pun aku terasa sedih , namun aku sendiri x nak membahayakan mak aku dan diri aku apabila memandu dengan menutup lampu kereta . huhuhuhuhu. kami on da way pulang dari kawasan hutan melintang . phew memang terasa jauh perjalanan itu . sangat jauh rasanya aku memandu pada hari itu . badan ku terasa juga sangat letih . namun kugagahkan diriku juga memandu ke gombak semata-mata menyeselesaikan urusan ku . dalam perjalanan pulang , sedang aku melalui LDP dan MRR2, huhuhuhu...terdapat bebarapa siri kemalangan berlaku . agak mengerikan . huhuhuhuhu...

pagi tadi aku mendengar bebelan dari farah fauzana bagaimana rakyat malaysia menyambut earth hours . ada pro dan kontranya . terdapat juga bebelan dari pendengar yang tidak berpuas hati waktu earth hours itu dijalankan . mengapa tidak dianjakkan ker 9.00 malam . kerna waktu isyak menjenguk kira2 8.30 malam di beberapa tempat . tidak kurang beberapa cerita menarik , seperti seorang pendengar , adalah security di Bank negara , beliau bertanggungjawab meng-shut-down bekalan elektriks sempena earth hour . Bayangkan bagaimana besar risikonyer . namun persiapan rapi sudah dilakukan . polis bantuan , penambahan security dan sebagainya . terdapat juga pendengar mengadu mengenai , jenayah yang berlelusa apabila , jiran kedainya di rompak .

Tuesday, 24 March 2009

Natrah : Air mata

Natrah


Petikan ini i get from wikipedia .com but a few fact bercanggah dengan fakta yang aku baca dalam sebuah buku terbitan sahabat Mansor Adabi sendiri. maap nama author tu , memang x ingat . buku tu aku baca masa blajar kat UiTM s.alam awal tahun 2004. Aku berharap sangat dapat jumpa balik buks tu .


Natrah atau Nadra Maarof adalah wanita keturunan Belanda yang menyebabkan Rusuhan Natrah di Singapura pada tahun 1950. Rusuhan ini terjadi kerana berbaur dengan sentimen agama dan warna kulit.

Bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh dan ibunya Adeline Hunter. Kakaknya Wiesje, Corrie. Adiknya Benny dan Karel.



* 1937 24 Mac Natrah dilahirkan di Tjimahi, Jawa, Indonesia dengan nama Bertha Hertogh atau Maria Huberdina Hertogh
* Disember 1942 Bertha Hertogh diserahkan untuk dipelihara kepada Che Aminah Mohamad. Usia Natrah ketika itu 5 tahun. Ibunya Adeline dan neneknya Nor Louisenya menyerahkan Bertha dan Benny kepada Che Aminah tanpa pengetahuan bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh kerana telah ditawan tentera Jepun.


Ramai yang tidak mengetahui asal usul keluarga sebelah mak natrah , Nenek natrah , memelukk agama islam setelah berkawin dengan seorang lelaki indonesia , beragama islam . Malah ibu natrah , Abang dan adik perempuan ibu natrah memeluk agama islam . Namun , setelah ibu natrah jatuh cinta kepada Sarjan Adrianus Petrus dia menukar agamanya kembali kepada khatolik . Setelah mendapat beberapa anak , semasa mengandungkan natrah suamiya di tahan oleh japang . Setelah melahirkan natrah keadaan ibu natrah menjadi x keruan . Oleh kerana itulah natrah di serahkan kepada Che Aminah Mohammad .

* Che Aminah Mohamad atau Mak Minah seorang peniaga kain di Jawa yang berasal dari Kemaman, Terengganu. Menurut keterangan Natrah, Che Aminah bukan Babu atau pembantu rumah. Maria Hertogh diberi nama Natrah dan hidup dalam suasana dan pendidikan Islam.

Sebenarnya Che Aminah Mohammad turut membela beberapa anak angkat sebelum natrah ( berlainan bangsa ) kalau tidak silap saya , 2 orang . Malah sebenarnya Che Aminah adalah perniaga dagangan Emas di terengganu . Tetapi yan g direportkan di surat khabar adalah tidak benar .

* 15 November 1945 Che Aminah membawa Natrah balik ke Kampung Banggol, Kemaman, Terengganu melalui Singapura kerana orang Indonesia ketika itu meluap-luap membenci orang kulit putih yang dianggap bangsa penjajah.
* 1945 Bapa Natrah, Sarjan Hertogh dibebaskan selepas Hiroshima dan Nagasaki dibom dengan bom atom oleh Amerika. Dia balik ke Bandung, Jawa dan mencari anaknya Natrah. Adeline dan Hertogh balik ke Belanda tanpa menemui Natrah. Usaha mencari diteruskan melalui teman-teman dan pegawai kerajaan Inggeris dan Belanda.

Fakta Pencarian yang dilakukan oleh keluarga sebenar natrah , agak mengelirukan . seperti yang sedia maklum , ibu natrah sendiri bersama ibunya (nenek natrah ) memberikan natrah kepada Che Aminah , mustahil mereka tidak mengetahui di mana aminah berada . Bukankah aminah adalah teman rapat nenek natrah .

* September 1949 Natrah ditemui oleh Arthur Locke, Penasihat British di Terengganu sewaktu pertunjukan senaman di padang Sekolah Perempuan Melayu Chukai.
* 19 Ogos 1949 polis Semarang memberitahu Andrianus, Natrah berada di Kemaman.
* 12 April 1950 Che Aminah membawa Natrah ke Singapura atas perancangan dan muslihat Sarjan Hertogh.

yang sedia maklum . pada masa itu , pemerintahan terengganu dan singapore terdapat perbezaan . hanya dengan tipu muslihat barulah pihak penjajah dapat menipu che aminah dan memujuk che aminah membawa natrah ke sgapore .

* 22 Mei 1950 Ketua Hakim Mahkamah mengarahkan Natrah diletakkan di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat,Singapura
* 24 April 1950 Natrah dihantar ke Girls Homecraft Centre, York Hill, Singapura
* 28 April Che Aminah membuat rayuan untuk mendapatkan balik hak penjagaan terhadap Natrah melalui peguambela Encik Ahmad Ibrahim daripada syarikat peguam S.C. Goho & Co.
* 19 Mei 1950 peguambela Encik Ahmad Ibrahim menghujah di mahkamah bahawa Che Aminah Mohamad berhak menjadi penjaga Natrah. Profesor Dr. Ahmad Ibrahim menjadi protaganis dan antara tokoh yang amat dihormati dalam kes Natrah di Singapura .
* 28 Julai 1950 Che Aminah menang kes rayuannya. Natrah dikeluarkan daripada York Hill


kes itu disebutkan di makamah , terdapat banyak spekulasi yang berlaku . rusuhan dan sebagainya . Namun , Natrah menang kes itu dan dibawa pulang ke terengganu.

* 1 Ogos 1950 kerana takut peristiwa berulang, Natrah dikahwinkan dengan Cikgu Mansor Adabi secara nikah gantung di rumah bapa angkat Mansor Adabi iaitu En. M.A.Majid di 139, Seranggoon Road, Singapura. Ketika ini Natrah berusia 13 tahun tetapi susuk tubuhnya besar. Usia Mansor Adabi 22 tahun. Dalam Undang-Undang Syariah Islam, perempuan umur 13 tahun dibenarkan kahwin sebagaimana isteri Nabi Muhamad, Siti Aisyah.
* 2 Disember 1950 Ketua Hakim megeluarkan perintah yang ketiga untuk didengar di mahkamah tentang kesahihan perkahwinan dan hak penjagaan Natrah.Mengikut undang-undang Belanda , seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya. Pendakwa berhujah sama ada Natrah berhak dikahwinkan dan terus menganut agama Islam ataupun tidak. Mahkamah memutuskan, selagi tidak mencapai umur 18 tahun ke atas, hanya penjaga yang berhak ke atasnya. Mahkamah tidak menyebut ibubapa tetapi penjaga. Tiba-tiba daripada isu agama bertukar bertukar kepada isu jagaan.
* Dalam kes Natrah ini, mahkamah mengakui Natrah secara rela tanpa dipaksa oleh sesiapa hendak meneruskan kehidupan sebagai seorang muslim. Mahkamah mengatakan pula, siapa yang boleh menafikan hak Natrah daripada didedahkan kepada agama Kristian? Bapanya lebih berhak ke atasnya.
* 12 Disember 1950 Hakim menjatuhi hukuman - Natrah mesti dikembalikan kepada ibu bapa kandungnya di Belanda. Bapanya diberi hak dalam menentukan agama anaknya. Natrah telah dihantar pulang ke Belanda, dan seterusnya dijadikan Katholik.
* 12 Disember 1950 Rusuhan Natrah berlaku kerana masyarakat Islam di Singapura dan Tanah Melayu kecewa Natrah akan dimurtadkan.
* 13 Disember 1950 Natrah dan ibu kandungnya meninggalkan Lapangan Terbang Kallang, Singapura menuju Belanda dengan kapal terbang KLM.
* Ada protes orang Islam di Karachi, Pakistan yang bersimpati dengan Natrah.
* 15 Disember 1950 Natrah sampai di Lapangan Terbang Sciphol, Amsterdam, Belanda; disambut oleh lebih 4000 orang Kristian Belanda beserta sorakan selamat datang dan sepanduk 'Welcome Back Bertha'. Mereka dari 'Bertha Hertogh Comittee' yang dibentuk oleh bapanya, Sarjan Hertogh.
* Di rumahnya di Bergen Op Zoom , kehidupan Natrah sentiasa dikawal ketat oleh polis Belanda. Dia pernah bertanya tentang 'Di mana masjid di Bergen Op Zoom?'. Natrah minta sejadah, bertanyakan khiblat dan tak lupa sembahyang 5 kali sehari. Ingatannya kepada Mansor Adabi tidak pernah padam terhadap suaminya itu.
* Januari 1952 Mansor Adabi menerima surat daripada seorang pemuda Belanda bernama JC Vermeulen tentang kehidupan Natrah. JC Vermeulen adalah pedagang import-eksport Belanda.
* 9 Januari 1951 Surat 1 daripada Mansor Adabi kepada Natrah dalam tulisan Jawi, berbahasa Melayu.
* 10 Januari 1951 Surat 2 daripada Mansor Adabi kpada Natrah, antaranya menceritakan nasib Karim Ghani yang masih ditahan.
* 17 September 1951 Surat daripada Mansor Adabi kepada Natrah.
* Mac 1953 Surat pertama daripada Natrah kepada Mansor Adabi dalam tulisan rumi berbahasa Melayu-Indonesia. Dia telah menjadi Kristian Katholik dan minta Mansor Adabi jangan menulis kepadanya lagi. Natrah menggunakan nama asalnya 'Bertha Hertogh'.
* 25 Januari 1953 Surat Mansor Adabi kepada Natrah
* 20 Julai 1953 Surat Bertha kepada JC Vermeulen disampaikan kepada Mansor Adabi.
* 1954 Mansor Adabi berpatah arang dan berkahwin dengan anak muridnya Zaiton Jahuri.Mansor Adabi menghantar kad undang perkahwinan kepada JC Vermeulen. Bertha yang mengetahui hal itu sangat kecewa. Kekecewaan itu dicurahkan kepada temannya Johannes Gerrit Vermeulen. Antara murid Mansor Adabi ialah Datuk Abdul Aziz Abdul Rahman, bekas pengarah MAS.
* 26 Januari 1956 Telegram daripada JC Vermeulen kepada Mansor Adabi menyatakan Bertha ingin kembali bersama Mansor Adabi di Malaysia.
* 20 April 1956 Bertha berkahwin dengan Johan Gerardus Wolkenfelt, seorang askar ketika Natrah berumur 18 tahun. Umur Wolkenfelt 21 tahun. Wolkenfelt berhenti menjadi askar dan menjadi tukang kayu.
* 15 Februari 1957 Bertha bersalin anak lelaki pertama. Bertha mendapat 10 orang anak. Nama anaknya Silvija, Carolien, Frans, Marlies, Theo, Huub, Rinie, Marjoline, Hands dan Paul.
* 20 Januari 1959 Surat daripada Mansor Adabi kepada Bertha menceritakan dia sudah berkeluarga.
* 3 Februari 1959 Surat Bertha kepada Mansor Adabi. Semua surat-surat Mansor Adabi tersimpan dalam fail 'Personal - Mansor Adabi' di Arkib Perbandaran Bergen op Zoom, Belanda.
* 25 November 1975 Televisyen Belanda NRVC meriwayatkan kembali kisah hidup Bertha dalam filem dokumentari The Time Just Stool Still selama 20 minit. Bertha, Wolkenfelt dan Mansor Adabi turut dijemput diwawancara dalam dokumentari itu. Ketika itu Bertha telah mempunyai 10 orang anak. Sedangkan Mansor Adabi sebagai seorang guru dan peguam, hidup mewah.
* 16 Ogos 1976 Bertha didakwa di mahkamah atas tuduhan cuba membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Dia dibebaskan atas simpati hakim terhadap latar belakang hidupnya. Bertha dan Wolkenfelt bercerai. Mulanya dia merancang bubuh racun berwarna biru - tak berjaya. Kemudian dia berpakat dengan temannya Tom Ballermans dan Adrie Jansen dan membeli sepucuk pistol revolver. Anaknya Corie menyedari rancangan bunuh itu, dilapor kepada polis dan Bertha ditangkap.
* 26 Disember 1976 Natrah dilaporkan sakit jiwa oleh Utusan Malaysia. Tetapi hal ini dinafikan oleh anak-anak Natrah.
* 1976 Che Aminah meninggal dunia di Chukai, Terengganu ketika berusia 70an
* Disember 1979 Bertha berkahwin dengan Tom Ballermans - lelaki yang selalu datang ke Cafe Bertha dan yang dikatakan bersepakat dengan Bertha untuk membunuh suaminya JG Wolkenfelt. Tom membeli rumah di Ossendrecht, Belanda kira-kira 12 km dari Bergen Op Zoom, Belanda.
* 1983 Bertha bercerai dengan Tom Ballermans
* 1984 Bertha masuk hospital kerana sakit jantung. Tubuhnya semakin gemuk secara mendadak.
* 15 September 1984 Bertha meninggalkan Belanda ke Amerika Syarikat mencari kehidupan baru bersama Ben Pichel dan hidup tanpa kahwin hingga... Ben Pichel ialah seorang lelaki Indonesia berasal dari Jakarta dan bekerja di pasar-pasar malam di Belanda dahulu. Ben kemudian mendapat taraf warganegara Amerika Syarikat.
* Bertha kini tinggal di Nevada, tengah Amerika Syarkat dan meninggalkan anak-anaknya di Belanda. Dia pernah bekerja sebagai tukang masak dan pengemas bilik hotel dan motel. Kemudian dia bekerja sebagai pencuci rumah dan bangunan. Bertha hidup dalam keadaan tersiksa jiwa dan raga, kehilangan orang-orang yang disayangi.

Teringat , semasa Natrah dijstuhi hukuman semasa perbicaraan , Natrah menyalahkan keputusan makhamah yang akhirnya mengkristian dia . dia terlalu rindu akan keluarganya di tanah melayu . Malah , Hakim juga menyatakan Mangsa sebenar adalah Natrah dan mengakui kesilapan yang berlaku , mengapa tidak ditanyakan kepada natrah dahulu .

antara laman web selain wikipedia , yang turut menyiarkan kisah Natrah .
http://azurazulkifli.blogspot.com/2008/04/muslim-digesa-boikot-barang-belanda.html
http://ms.wikipedia.org/wiki/Rusuhan_Natrah
http://diskusi.nasyeed.com/viewtopic.php?f=71&t=8177
http://blogs.nlb.gov.sg/ask/adults/138
http://infopedia.nl.sg/articles/SIP_508_2004-12-23.html

Monday, 23 March 2009

Emel yang buat Aku nangis

'Pernah dengar cerita Aisyah Bukhari yang murtad tak lama dulu? Suratkhabar banyak menutup kes ini kononnya untuk menjaga perkauman, tak nak terjadi kacau bilau. Kes Aisyah yang murtad dan banyak kes murtad lain ditutup sedemikian rupa atas alasan bercinta, ikutboyfriend.

Cerita yang akan saya bawa ini agak panjang tetapi sekiranya kamu seorang Islam yang peka dan sayangkan agama kita Islam, buatlah sesuatu, paling kurang fowardkan email ni kepada saudara kita yang tak tahu menahu. Ataupun selemah-lemahnya, berdoa agar kita semua serta saudara-saudara kita terselamat daripada fitnah akhir zaman yang paling besar ini.

Ini bukan cerita rekaan saya tetapi hanya petikan dari ceramah yang saya dengar dari mulut peguambela kes ini Zulkifli Nordin di Madrasah Hidayah.
Murtad dikalangan orang Melayu kini sudah menjadi ancaman kepada kita. Indeks pencemaran akidah mengikut jabatan statistik dan perangkaan Tahun 1989 aje, 4776 orang Melayu mohon tukar nama dari Melayu kepada bukan Melayu atas alasan keluar dari Islam.


Tahun 1997, bila
Saari Bustamah mengambil alih jawatan mufti dari Datuk Hashim Yahya, perkara pertama yang disentuh adalah murtad. Menurutnya sehingga Julai 1997, 3,000 orang murtad di KL sahaja. Tahun 1998 saja, 516 orang sudah murtad. Aisyah bukan kes pertama murtad, sebelum ini dah beratus kes timbul tetapi ditutup oleh pihak tertentu.

Setakat kes Aisyah, dah 40 fail murtad dikendalikan oleh saudara kita Zulkifli Nordin. Mengapa kes Aisyah ini kita rasa ralat sangat? Kes ini satu simbol yang tunjukkan pada kita orang Melayu. Sistem pertahanan akidah kita amat rapuh. Akidah kita diserang ditubi dari segala sudut. Yang kita tak nampak dengan menggunakan system perundangan dan kehakiman kita sendiri.

Kes ini boleh dilihat dari 2 sudut.

1.Bagaimana orang macam Aisyah boleh murtad
2. Bagaimana orang kafir laknatullah boleh menggunakan sistem hakiman kita untuk merampas anak orang Islam untuk dimurtadkan?


Apa yang berlaku kepada Haji Bukhari setelah 25 tahun didik anak dengan pengisian Islam yang hebat. Sedang dia mengimamkan sembahyang terawih di masjid tahun 1997 anak dia sedang dimurtadkan dirumah.

Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama,
dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak . Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir. Dia juga hafal surah Yasin. Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah. Surah Sajadah pun dia hafal ... Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997,

'Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian.'



Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh murtad. Aisyah adalah simbol anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad. Apa yang Haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia. Masuk TV menangis, keluar radio menangis, pergi forum menangis apa yang dia boleh buat? Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk permohonan kafir laknatullah itu minta Aisyah dibebaskan untuk dimurtadkan ..



Butir asal permohonan.. ....



Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong
seorang peguam Cina
Kristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah). Tujuan untuk membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah. Permohonan dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 Perlembagaan Persekutuan. Iaitu hak kebebasan beragama. Tiada langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28
November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah.


Sebab yang dia beri, 'Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan
pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam.'

Perenggan 23: 'Saya Lennet Teoh percaya bahawa
Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik'.

Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 Perlembagaan Persekutuan menyatakan mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur (18tahun) berhak mutlak menukar gamanya. Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957. Perlembagaan itulah juga yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang sivil, undang-undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan, rasmi parlimen dll. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik, ekonomi.... semua tak termasuk.


Article 4 pula menyatakan: 'Mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara'.


Contoh kes Hartina Haji Kamarudin.


Pada masa ceramah ini dibuat, Haji Kamarudin ada dalam lokap,
didakwa mencederakan seorang Hindu kafir laknatullah kerana memurtadkan anaknya.. Anak yang dibela selama 18 tahun dengan begitu susah payah datang ke Rumah dalam keadaan Hindu.

Haji Kamarudian seorang penjual sate di Perak. Beliau lepaskan anaknya selepas 18 tahun ke KL untuk cari kerja. Tak terlintas langsung di kepalanya anaknya akan murtad. Tak sampai 9 bulan, Hartina balik ke restoran bapanya dalam
keadaan Hindu dengan nandek kat dahi . Bukan itu saja. Anak yang dimanjakan begitu rupa balik mencabar bapanya, bawa boyfriend dan kawan-kawan boyfriendnya sambil berpeluk-p eluk dalam keadaan dia pun dah Hindu dengan nandek. Haji Kamarudin takek si kafir tu kat tengkuk, menggelupur dia depan kedai tu.


Haji Kamarudin juga dipelupur oleh kawan-kawan si Hindu tu sampai nak pengsan. Adik lelaki Hartina umur 16 tahun turut kena belasah kerana nak menyelamatkan akidah kakaknya depan kedai tempat bapanya meniaga.


Apa Hartina buat masa tu? Hartina papah kekasihnya dan biarkan bapanya menggelupur sendirian. Tak cukup dengan itu, dia pergi ke balai polis buat report bapak dia pukul boyfriend dia. 14 hari Haji Kamarudin dengan adik lelaki Hartina merengkok dalam lokap sebab report anak kesayangannya yang mempertahankan kekasih Hindunya. Tak cukup dengan itu disaman pula bapanya 3 juta. Remuk hati seorang bapa yang diheret ke penjara kerana anak sendiri. Tak cukup lagi, dia telah menghina bapanya dengan menukar nama Hartina Haji Kamarudin kepada Nivasni Rajeswari. Nama Hindu.


Semasa masih terlantar kat hospital (akibat dipukul binatang
Hindu laknatullah ), Haji Kamarudin ditangkap polis semula sebab Hindu laknatullah ditembak oleh seorang yang tak dikenali. Jadi, Haji Kamarudin, anaknya dan anak saudaranya kena kurung masuk lokap kerana menjadi suspek utama kes tembakan tersebut. Anak yang ditatang begitu rupa akhirnya menyebabkan dia merana dalam keadaan hina di dalam negara yang negara Islam!! Haji Kamarudin juga dikenakan berbagai tuduhan. Setakat itu saja, 4 tuduhan.

Yusof Qardawi dalam kitabnya menyatakan hendaklah mempertahan akidah hatta dengan nyawa sekalipun. Itu yang Haji Kamarudin buat dalam mempertahankan hukum Allah, dilokap sedemikian rupa.


Lagi satu kes lain saudara baru kita, nama Yusof bin Abdullah
, nama asal Hindunya Santana. Ada seorang isteri, namanya apa entah.Ada anak lelaki, nama Sunjay kalau tak silap. Usia 2 tahun masa tu. Ajak isterinya masuk Islam. Abangnya telah lebih 20 tahun masuk Islam. Isterinya kata ?eh!? Yusof bawa anaknya sekali masuk Islam dengan nama Mohamad Syazani bin Yusof. Dia hidup 2 beranak tu selama 2 tahun. Lepas 2 tahun si minaci datang semula dan bawak lari anak ini ke KL dengan boyfriend barunya.Yusof tak tahu apa nak buat, dia minta mahkamah syariah Alor Setar keluarkan perintah penjagaan hak ke atas anaknya.

Mahkamah pun bagi. Dia pun datang ke KL dan ambil balik budak tu. Si emak ni pergi mahkamah tinggi KL mintak hak jaga anak. Mahkamah tinggi bagi pada si minachi ni. Heran sungguh. Bila si minachi ni tak dapat nak ambil balik budak tu, dia pergi report polis. Tahu polis buat apa? Cari Yusof dan tangkap! (padahal Yusof dapat hak penjagaan daripada mahkamah syariah Alor Setar).
Yusof masuk lokap 8 hari.

Lepas tu polis ambil balik budak tu kasi pada emaknya.
Hari ini, budak tu kembali jadi Hindu. Tak cukup dengan itu, kurang ajarnya si minachi ni, dia minta pulak mahkamah tinggi batalkan perintah jagaan anak yang dikeluarkan oleh makamah Syariah Alor Setar yang diberi pada Yusof.

Dalam kes
Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur 16 Tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka, lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah, agar istiharkan anak dia masuk Islam tak sah.

Masa tu,
Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa buat perisytiharan. 'Dibawah Perlembagaan Persekutuan, hak seorang anak tertakluk dibawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun. Kalau nak tukar agama, kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie Teoh masuk Islam, berumur 16 tahun. dia tak sah peluk Islam.' Atas kearifan dan iman Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan. Terketar-ketar budak tu. Baru umur 18 tahun. Sambil menangis, budak tu kata ' Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini.' Maka Tun Salleh Abas pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dengan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan. Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.


Kes terakhir sekali yang paling teruk, kes saudara Ibrahim, isterinya Siti Solehah dan anak perempuannya usia 5 bulan mati dipancung kerana tidak mahu kembali kepada agama asalnya, Hindu. Pada malam hari Valentine 14 Februari, pada waktu anak Melayu bertukar tukar bunga di Dataran Merdeka. 3 Saudara kita mati dipancung dalam sebuah kontena demi mempertahankan agama.

Peristiwa 13 Mei tercetus apabila seorang budak Melayu dibunuh kerana dia Melayu bukan kerana dia Islam. Dalam sejarah Melayu, tiada lagi orang Melayu dibunuh kerana Islam. Semuanya sebab Melayu. Inilah pertama kali.


Jika kita sorot semula sejarah Islam Yasir, bapa kepada Amar diseret di hadapan. Amar diugut supaya tukar agama. Kalau tidak, bapanya Yasir akan dibunuh. Amar kata,'Allah hu Ahad'.. Terus Yasir kena pancung di padang pasir. Kemudiannya, Sumaiyah ibunya juga disula dari bawah tembus ke jantung. Mampu berkata 'Allah hu Ahad'. Berlari Amar menemui Rasullullah SAW. Dan akhirnya, mengikut sejarah, Amar menjadi seorang mujahid berperang bersama Rasullullah SAW. Itu zaman puak Quraisy kafir laknatullah berkuasa. Rasullullah SAW tiada kuasa lagi pada masa itu.Rasullulah tak boleh buat apa.

Dalam kes kita, bukan sahaja Ibrahim dipancung kepalanya sehingga putus, tak cukup lagi, tangannya juga turut dipotong. Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor terpaksa minta masjid mandikan jenazah
saudara-saudara kita yang mati syahid itu. Apalah dosa anak kecil yang berusia 5 bulan itu? Ibrahim dan Siti Solehah bukan calang-calang orang. Ibrahim seorang saintis Pakar Geologi manakala isterinya Siti Solehah, seorang Pakar Botani. Tanda-tanda syahid jelas pada ketiga mayat tersebut. Walaupun 5 hari dalam peti sejuk darah masih memancut keluar pada ketiga-tiga mayat. Bayi yang berusia 5 bulan masih mengalirkan darah hangat seperti baru mati. Peluhterpercik pada dahi mereka. Mereka dikebumikan di kubur Bukit Kiara.
Kalau saudara semua tak mengalirkan air mata melihat kubur mereka
bertiga terutama bayi yang berusia 5 bulan itu, mesti ada yang tak kena dengan hati kita Hebat mana kita sehingga tak boleh mempertahankan saudara kita sendiri Sedangkan Ibrahim telah melaporkan pada pihak polis dan Majlis agama yang dia diancam untuk dibunuh supaya kembali ke agama asalnya.

Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan 'Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepad a umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak'. Sahabat bertanya 'Apakah fitnah besar
itu ya Rasullullah? ' '
Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik.' Sahabat bertanya lagi. 'Mengapa begitu ya Rasullullah? ' Rasullullah SAW menjawab, ?Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia'.


Imam Ghazali pernah berkata dalam perkara ini, 'Akan datang fitnah murtad ini dalam keadaan seperti semut hitam di atas batu hitam di malam gelap.' Mana nampak?
Kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan.


Bagaimana gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita tak
nampak langsung. Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah Belum habis cakap, dah ada
yang tunggu dengan parang kat luar. Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford (orang kaya yang buat kereta Ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an atau 30an dulu dalam bukunya 'International Jew' (tak Silap saya).

Unsur Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata, rokok yang orang kita hisap tu.
Setiap satu batang itu ada saham kepada puak Yahudi. Tak de kilang rokok yang bukan Yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok, ambil ni sebagai iktibar.
Yahudi punya kerja, baru letak bola sebijik, 70 ribu Melayu tak sembahyang kat stadium Shah Alam. Belum kira yang kat rumah lagi.

Bab Kristian, lebih terancang, lebih terperinci lagi.
Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu dalam pemerintahan King entah apa nama ke 6 yang terakhir. Sebelum dia mati, dia telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di London . Dia berkata:
'Kepada semua pemimpim-pemimpin Kristian, kita hari ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan pedang, bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka
tetap menang sebab mereka (orang Islam) berperang kerana nak mati. Kita perang untuk hidup. Oleh itu, hendaklah kita tukar strategi. Melancarkan peperangan ideologi, fahaman dan budaya keatas orang Islam.'


Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati, 1492, kerajaan
Islam Andalusia yang paling agung pada masa itu tumbang di tangan Kristian. 1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Pattani . Tak lama selepas tu, tumbang kerajaan Islam Kedah . Tak lama lepas tu,tumbang kerajaan Islam Mindanao ..Lepas tu kerajaan Islam Acheh ... semuanya satu demi satu..

Macamana benda ni boleh terjadi?


Sebab gerakan Kristian berdasarkan kepada
3G. GOSPEL,GOAL, GLORY . Pertama kitab dia, kedua kekayaan kita, ketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah, Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak rempah kari kita. Dia bukan makan kari, di a datang bawa mubaligh Kristian Francis Xavier (kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian.

Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih?

Orang kita panggil, gerakan halus.Dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni. Dia guna kaedah 'garam dan ragi'. Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian. Contohnya ubi kayu. Waktu siang asalnya ubi kayu kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. maksudnya, dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam. Hakikatnya

kehidupan kita bukan cara Islam lagi
. Cara inilah yang Rasulullah SAW kata macam kepingan hitam di malam gelita. Inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam gelita tu.

Pertama, melalui sistem pendidikan.
Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh Kristian.
Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi'. Pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang Muslim Melayu berkenaan meninggalkan system kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan terus tinggal dalam masyarakatnya. Justeru itu, ragi tetap ujud dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu (Kristian) yang diletakkan dalam gelap. Penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian, bukannya organisasi. Dirasa kesegarannya, bukan bersikap kalam. Dinamik dan etikal, bukan bersifat formalistik.

Pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya. Lantaran ia tidak
menganjurkan ahli Melayu tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal, menyendiri terpisah dari masyarakatnya. Sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir ragi yang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh masyarakat Melayu seluruhnya.

Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi
, justeru itu nanti,dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati.. 'Sebenarnya dia ingin. Akan datang suatu masa nanti, orang Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian. Cara kebajikan pulak... Hari ni sapa tak kenal kelab rotary yang cuci buah pinggang,kelab lion, bulan sabit merah, Saint John's Ambulans, sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan mulut, atau paling lemah sekali, dengan hati.

Bangun malam buat sembahyang hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini. Paling kurang pun, fowardkan email ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka. Ini semua tanggung jawab kita semua.

Sunday, 22 March 2009

smalam mak n bapak ku .

korang tau x apa yang buat aku terkejut pagi tadi . Bapak aku komen aku gemuk. dia siap cakap yang dulu dia rasa aku kecik sangat tapi skang gemuk mak aik . Padahal , bapak aku tu bukan kesah sangat anak2 pmpuan dia tu gemuk ker kurus . Tapi dari ayat pernyataan tu memang dia dah kesah aku gemuk .uwa ...aku nak nangis pun dah x guna .Yang penting kena diet lagi . aku nak cuba extreem diet ar . mmg sakit hati btul. bila aku diet then x menjadi .

mak aku lak , malam tadi kitaorg tgk astro : aku x tau channel apa , pas mandi tu aku join la dia . Memula yang aku tengok tu kan , penyanyi dari indonesia , sapa ntah namanyer tapi dia nyanyi " BEGAWAN SOLO " lagu begawan solo ni asalnyer di nyanyikan oleh Gesang martohartono. ni ada sikit lirik dia . aku tanya lar mak aku aper ker bendanyer bengawan solo tu , betular dia cakap sungai kat tengah tanah jawa . siap pakai balakon , sut jawa tu then kain , plus plus capal . memang otai baju dia . agaknyer atuk aku dulu macam tu


Bengawan Solo Riwayatmu ini Sedari dulu jadi... Perhatian insani Musim kemarau Tak seberapa airmu Dimusim hujan air.. Meluap sampai jauh Mata airmu dari Solo Terkurung gunung seribu Air meluap sampai jauh Dan akhirnya ke laut Itu perahu Riwayatnya dulu Kaum pedagang selalu... Naik itu perahu

tau tak masa tu mak aku pun citer lar , yang datuk aku , iaitu Giman @ Deman @ Damon B. Hussien ( tu nama dalam IC , nama moyang aku kasi ,= nama jawa , mak aku pun x ingat sangat ) atuk aku berketurunan Jawa Banyu Mas . Orang bukit kot . hahahah , sebab Moyang aku ada ladang besar ,keluarga dia ada padi huma . Trademark famili aku sbelah atuk aku , kaki kitaorang kat tumit sangat berlekuk. Datuk aku tu , suka sangat ngan kesenian , jaipong , pastu menari guna topeng warna merah , smua dia suka. Datuk aku gak guru silat . beza dengan moyang aku yang sangat alim . zaman Datuk aku dulu makanan dalam Tin tu smua makanan Kafir . Tapi datuk aku tu , makan aja . moyang aku x suka tapi moyang aku bukan jenis pukul orang macam org zaman sekarang . Satu hari , datuk aku tengah jaipongan kat pentas , bila moyang aku datang aja , dia terus melompat merajuk n bawa diri dia ke Singapore . masa tu Datuk aku masih menulis surat dengan famili dia . Buat makluman Datuk aku kembar , hahaha (sebab tu aku pun kembar ) . datuk masih berhubung sehinggalah dia kawin ngan nenek aku , wasitah Binti haji Basri , kat johor dia masih berutus surat ngan keluarga dia . Then peristiwa konfrontensi Indo-malaysia , masa tu datuk ngan nenek dah menetap kat Sg Choh , Rawang . Barulah dia terputus hubungan . Aku rasa sayang sangat , x dapat nak jejak famili datuk aku yang kat sana . cicit Datuk aku aja yang banyak terlibat dalam bidang seni , Maisyara jadi penari , smua sepupu aku belah mak aku model n pramugari , Sebab family belah datuk aku semua genit n putih melepak macam mak aku . sexy jangan cakap , mak aku dulu pun aku tengok baju macam x nak pakai aja .

Sambung balik citer malam tadi , then keluarlar bintang klasik RTM 2002 , Sabihah bawa lagu " Laksamana Raja di laut , lagu ni asalnya lagu Datuk sharipah Aini , then diberi nafas baru n lirikk baru , memang sedap lagu ni . tarian dia lagi memang masuk . Suara sabihah ni memang aku salute , sedap giler , walaupun wajah dia kurang , ( kat malaysia ni i, tak seksi , tak cun walau suara sdap giler , tak boleh nak glamer ) . Lagu ni lagu zapin , Pak ngah ada malam tadi . memang best . kan bagus kalau aku dapat menari zapin ( khayalan ...khayalan )

zapin aku dendangkan
lagu Melayu
pelipur hati
pelipur lara

cahaya manis kilau gemilau
di Kampung Tapir indah menawan
aku bernyanyi berzapin riang
moga hadirin aduhai sayang
jadi terkesan

kembanglah goyang atas kepala
lipatlah tangan sanggul dipadu
kita berdendang bersuka ria
lagulah zapin aduhai sayang
rentak Melayu

(korus 2x)
laksamana raja di laut
bersemayam di Bukit Batu
ahai hati siapa
ahai tak terpaut
mendengar lagu zapin Melayu

membawa tepak hantaran belanja
bertatah perak indah berseri
kami bertandak menghidup budaya
tidak Melayu aduhai sayang
hilang di bumi

pekinglah gambus sayang langgam berbunyi
disambut dengan tingkah meruas
saya bernyanyi sampai di sini
mudah-mudahan hadirin semua
menjadi puas


pastu keluar plak papa rock , bawa lagu Nyanyian serambi , kewl sungguh . X payah nak nyanyi jerit2 sampai terkencing kat seluar . Ni penyanyi paveret mak aku ,Dulu mak aku sangat x suka dia , sampai kan bila si papa rock tu nyanyi dia marah2 tutup tv . lagu kamelia yang paling glamer . Dulu kan si papa rock ni drug addict tapi now dah ok , tapi aku memang salute la suara dia .

Tuai pagi balik petang adakala sampai malam cari rezeki bawa pulang buat orang yang tersayang bersabarlah wajahmu di mana-mana senyum kasih mesra kasih cinta murni kan bersemi bersama ketulusan budi bersemilah lama ku cari rahsia kasih rindu kasih untuk berkasih senang2 duduk diserambi senandung lagu puisi zikir zaman nyanyian zaman andai kasturi hilang harum mawar tak berkuntum cinta tak bersambung biar emas setinggi gunung kan ku peluk rimbun ampun rahmat yang Maha Agung

masa tu teringat kat S**** yang memang x suka giler si papa rock ni , ala s**** tu x suka semua , Saleem yang suara best tu pun dia x suka . Apa dia ingat suara dia best sangat . S**** konon . suara macam ape2 ntah , lakonan plak , masa jadi hero *G*, yaks yaks , nak muntah, geli isi perut ( nampaknyer aku sedang menyamakan diri aku dengan sifat hodoh syaitan ini , istifar , istifar ) .

Lagu Isaabella , lagu asal Amy Search , ( caya la ) dinyanyikan secara reramai dek Jamal Abdillah , Saleem , Papa Rock and juga artis yang memang aku suka giler , Zamani . lama tul x dengar citer pasal zamani . ni smua otai ,aku salute ar .

ada plak beberapa lagu keroncong yang aku dengar , tapi mmg x ingat langsung sbb tu bukan lagu zaman aku . hahahah. mak aku kan , dengar aja lagu cenderawasih , permulaan intro dia , kalau tanya aku mmg blur . mak akau dah baca rangkap pertama . pastu mak aku siap cakap yang aku mmg x leh celen dia bab lagu lama . baik aku tutup citer ni , nanti kalau aku dah bukak lagu andy william or bob johson mak aku , korang x larat dengar .


Friday, 20 March 2009

Satah Origin

salah satu kepentingan yang aku lihat pelajar survey kena paham adalah subjek atau topik yang di panggil coordinat system rujukan .

dalam survey secara praticalnyer terdapat beberapa jenis data di mana sumber data itu , tarik , referencesnyer coordinatnyer , semuanya hendaklah di ketahui . sebagai contohnyer


1. data GPS ( bermaksud data yang di perolehi dari alat cerapan GPS)

setiap data GPS itu tadi perlu pula dikenalpasti jenis alat apa yang digunakan , samaada leica ataupun trimble ( sebagai contoh sahaja ) . kita lihat contoh , pengukuran data ini dilakukan di petaling jaya . jadi data itu satah rujukanya adalah menggunakan WGS 84 ( world geodetic system 84) di mana sistem origin yang diguna pakai adalah MRSO ( malaysia rectificed skew orthomorhic ) . jadi apa bila ia digunakan dalam perisian ArcView , sistem kordinat yang diguna pakai dan perlu di set up terlebih dahulu adalah MRSO.

2. Data Teodolit ( bermaksud data yang di perolehi dari alat cerapan Theodolit )

Data ini di perolehi secara ACAD ataupun manual booking . jadi satah rujukan yang digunakan adalah casinni . perlu diingat bahawa satah rujukan bagi setiap negeri adalah berbeza . Sebagai contoh satah rujukan utama bagi negeri perak adalah berbeza berbanding dengan satah rujukan yang digunakan di negeri selangor .

aku rasa , pemahaman terhadap satah , koordinat adalah penting . kerana data yang mana aku langsung tak tau mana originnyer boleh diklasifikasikan sebagai unusable data dan data yang diragui sumbernyer .

Penukaran darjah , minit dan saat kepada perpuluhan

salah satu formula yang senang yang biasanyer di buat dek budak survey (aku dulu dan kini selamanya ) untuk buat calculation either dalam Geodesi ataupun programming ialah keperluan mengetahui penukaran koordinat di dalam darjah , minit dan saat kepada number perpuluhan .

sebagai contoh

40 d 20' 30" = nilai darjah minit dan saat akan dibahagikan mengikut pembahaginya .

sebagai contoh ,

20' = 20/60

30" = 30/3600


jadii nilai yang akan diperolehi :


40 d 20' 30" = 40.0 + 0.33+0.0083

maka nilai yang telah diubah ialah 40.3383.

Thursday, 19 March 2009

Earth Hour 2009


Jadilah sebahagian dari Earth hours , MARCH 28 , Jam 8.30 PM hingga 9.30 PM . Tutup lampu anda untuk membantu mengurangkan Pemanasan Global



Being A-part from Earth Hours campaign on MARCH 28 , Switch off ur light for A Hours at 8.30 Pm , Help on against global warming .

Wednesday, 18 March 2009

Terlajur cinta




waktu bergulir lambat
merantai langkah perjalanan kita
berjuta cerita terukir dalam
menjadi sebuah dilema

mengertikah engkau
perasaanku tak terhapuskan

malam menangis
tetes embun membasahi mata hatiku
mencoba bertahan di atas puing-puing
cinta yang tlah rapuh

apa yang ku genggam
tak mudah untuk aku lepaskan

reff:
aku terlanjur cinta kepadamu
dan tlah kuberikan seluruh hatiku
tapi mengapa baru kini kau pertanyakan cintaku

aku pun tak mengerti yang terjadi
apa salah dan kurang ku padamu
kini terlambat sudah untuk dipersalahkan
karna sekali cinta, aku tetap cinta

mencoba bertahan di atas puing-puing
cinta yang tlah rapuh

apa yang ku genggam
tak mudah untuk aku lepaskan


Tuesday, 17 March 2009

Komitmen : Benda yang sukar





aku hepi sangat tday . sangat hepi P dah call aku balik . aku ingat dia dah x sayang kat aku lagi . cuma maybe some bits probs yg berlaku before . muah muah sayang P . Buat dia terasa dillema kot. kesian kat dia , smua probs occurs sbb aku .

lagipun bla dia caring balik kat aku , rasanyer smua benda yang aku sdih sangat dah hilang . Tapi , nampaknyer aku kena setelkan masalah yang aku cipta tu . huhuhuhuhu. again melukakan orang lain sebb itu satu kepuasan . Masalah yang sama yang akan aku buat berulang-ulang kali . Maybe dah jadi satu habit ataupun kesan dari kelukaan yang aku pernah alami. Sifat Playtiful ni memg rasanyer akan memakan aku sendiri one days . Aku tau hakikat tu . Malah aku pernah juga lost my first love , just because i dun have any kepastian dalam hubungan itu . mungkin aku juga perlukan komitmen .

Komitmen. hahahaha ...aku memang x percaya . Tapi , P banyak sedarkan aku walaupun dia x dapat memberikan komitmen sepenuhnyer untuk aku . Kalau di bandingkan dengan Guys yang aku selama ni jumpa, P sajalah yang aku nampak betul2 ikhlas ngan aku ataupun P seorang yang mulut manis , Tu aku x tau . aku takut satu hari nanti aku akan meninggalkan P demi sebuah komitmen yang mana aku tau P akan merelakanya.

Ataupun aku rasa aku belum jumpa orang yang benar2 aku rasa aku ingin jadi milik dia selamanya.

Monday, 16 March 2009

" salah send sms"



Hari ni , hampir menjenguk ke tengahhari , tetiba handset aku berbunyi menandakan ada sms masuk , jadi aku ngan rakusnyer membukanya . bila mata aku tertancap sahaja pada sms yang dihantar dek farah ,

" When are u free , please let me have the day, Tq . ****s. "

tetiba aja aku terkedu , bila aku baca sms tu . aku terus aja mendail si sender , farah .

" **r** , whuts going on ? "
" he send sms tu kasi **r** "


owh , aku betul2 bercampur aduk perasaan that time , arghh...mengigil badan aku that time . haish . aku pun telefon si ****s meminta perjelasan .

" why u send that kind of sms to farah , u nak date dia ker"
aku terus aja menyerbu dia tanpa usul periksa
" Whut sms , send balik kasi saya" ujar dia .


aku pun memfowardkan sms tu pada ****s dan kononyer ingin mendengar apa yang ingin dia perjelaskan lagi kepada aku , mestilah dia x nak mengaku kan . Selepas itu aku meninggalkan HP dan terus keluar sebentar . rupanyer sepeningalan aku si ****s ada menelefon aku , gamaknyer nak menerangkan situasi yang berlaku .

" kenapa tak nak angkat phone i dah ? "
" apa u nak xplain pada i , xplainlar apa lagi "
" Kenapa x angkat tadi , i ingt u dh x nk angkat "
" i kat bawah , x bawak phne kat bawah "
" yer ada benda nak cakap apa, u cakap dulu , nnti i cakap "
" ****s , i x kesah pun u nak kuar ngan pmpuan lain tapi bla.....bla.......bla....(beberapa perkataan yang di bayangi dengan perasaan marah ,Cemburu , Bengang dan tiada pertimbangan jelas ) Amaran : Tidak Sesuai untuk Tontonan Umum "


jadi aku melepaskan kemarahan , sambil dia di hujung talian macam gelak sahaja , melihat kecuak-kan n kemarahan yang telah aku lampiaskan pada dia.Tetiba aku dengar dia cakap .



" dah habis dah cakap dah? " tanya dia
" dah , skang u xplain plak " kata aku jengkel .
" salah sent sms , that for klien " releks giler time dia cakap macam tu
tetiba aja aku terdiam , yang penting aku betul2 malu . marah dia sampai macam sekali tanpa usul periksa . aku percaya pada dia sehinggakan aku terkedu dan malu . Betular , selama ni aku cuma baca dalam buku yang pompuan ni suka marah2 tanpa usul periksa . aku x mengaku selama ni . haish , dia ni sorang aja yang buat aku boleh rasa jadi macam-macam . huhuhuhu...argh im sorry . jarang aku hilang pertimbangan macam ni . huhuhuhu. malunyer , kesan dari kemarahan melulu aku tu tadi . kenapalah tak pikir awal2 .

Then , lastnyer aku mampu gelak balik dalam telefon , walaupun aku hampir nak nangis n tanya dia berulang kali , kenapa dia buat aku macam ni . . haish .

Wednesday, 11 March 2009

Berpoya -poya

Berpoya -poya

Last jumaat tu aku janji nak kuarb berpoya-poya ngan bespren aku , Mek ja n Thabitha tu . Tapi have to cancel lar , mama suruh hantar dia balik kampung aku tu , ada kenduri . Lastnyer kena batalkan jumpa diorang . huhuhuhu. tapi mama janji bagi aku kuar hari sabtu tu after hantar dia shopping kat Tesco Kuala Selangor, padahal depan rumah ada Tesco nak juga dia meredah ke kuala selangor tu . Tapi di sebabkan aku ni jenis x kesah @ memang aku ni driver rasmi mak aku , aku on aja la. Sempat dia nak singgah kat pasar tani kat kapar tu semata-mata nak beli pucuk betik . huhuhuhuhu..

Jadi Plan tu tertangguh lar , bawa ke hari sabtu . pagi tu aku kuar hantar mama sampai kul 12.00 then agak2 kul 1.00 pm kengkawan aku dah sampai . Jadi kitaoran tiga orang pi la kat Jusco AEon , Bukit Tinggi . Kejernyer masuk kedai , beli barang ...huhuhuhuhu.....habis uit gaji kitaorang lelama macam ni . macam mana lar , dah la bju cantik2 , sampai 70% diskaun . huhuhu. kitaorang ni bershopping macam gaji 10 K . Masa tu aku terpikir , huuhu manalah aku nak buat saving masa tua ni .

tetiba masa tgh duk minum ngan penuh beg shoppng , kawan aku mek ja cakap , jom pergi OU . cari cardigan . Ok gak tu cadangan diorang ni , aku pun apa lagi call adik pmpuan aku , ajak dia skali . time tuu dah pukul 5 pm dah . Then kitaorang alik rumah aku amik adik aku . Sepanjang kitaorang berjalan ni gelak aja kerejonyer .

maybe sebb kitaorang memang jenis gelak giler , sampai aku tanya kengkawan aku tu diorang ni dah makan ubat belum .ada satu lawak si thabita tu bagi , dia ni biasa cakap soft spoken tapi kan bila dia cakap macam ni laju2 . aku pun x paham . Dengan muka slamba dia pandang aku , masa aku tgh drive tu , dia cakap ,


Thabitha : " Apa KATAK cakap"
aku : " ar...ar" aku hadap muka dia sambil agak knpius x paham dia cakap apa .
Thabitha : " Apa KATAK cakap"
aku : " ar ...ar ..ko cakap aper ni thabitaha"
Thabitha : " Bagus la tu ,katak dah bagi respon .

JAhat giler masa tu aku rasa dia , killer betul . Tu belum mek ja lagi , putar laju2 . haish . kejernyer , muka masing2 awek cun tapi perangai kalah , bila aku tanya mana dia dapat ayat tu . dia cakap tok penghulu yang kasi lawak ni kat dia .


Shopping
Sampai kat OU , Kitaorang pi la masuk dari main entrances , kitaorang ni malas nak jalan jauh . hahahaha .. pastu memula kitaorang dah aim nak ker Romb dulu . yang kelakarnyer dsebb kitaorang rasa kitaorg salah jalan kitanrg pi la tgk kat dia punyer map tu . Yang klakarnyer kitaorg ni adalah mapper , degree buat map , tapi boleh si thabita tu sesat lagi . kitaorang ni gelakkan dia x habis . memula kitaorang dah cakap dia punya jalan tu salah .biasalah memasng memang macam ni , duk x dengar cakap kitaorang . ha hahahaha. Bila dah sesat tu lagi aku pun tanya lah ngan mekja sebb benda yang mendorong kesesatan kitaorang . Korang tau apa dia jawab ? . ala ct GPS x der ar . memang la sesat , lagipun matahari x der dalam ni .

kitaorang singgah Padinni , ( tgh ada sale ni , huhuhuhu) tetiba aja aku beli 2 helai baju dia . hahahaha , kalau tak 70% sale aku x beli . hahahha . lagipun bukan guna duit aku pun kalau shoppng . hahaha. banyak kedai kitaorang singgah . tetiba lapar la plak . jadi bila kitaorang berbincang , rasanya dah setahun x makan Steak lembu kat kdai Lanun tu , White mushroom sos dia memang perfect . kitaorang makan kat situ sambil mengimbas pelbagai kenangan . hahahaha . masa aku blajar dulu , one of happening places to lepak kat situ lar . Kali terakhir , kitaorang lepak kat situ masa after blajar n masing2 mula kerja . yang aku ingat , masa tu janji kuar ngan fatah aja ,tapi bila dah sampai sana , surprise , Ejoy , Syed yang comel , Booss, fatah , ujang , abg faizal , kawan si syed tadi n few abg2 merangkap geng2 aku masa diploma dulu . tau macam mana kitaorg suka nyer ngan diorang ni punyer perangai . Yang x ada cuma Bobo . hahaha, masa tu dia dah jauh pun . aku kalau campur ngan bebudak ni memang slalu kena, lembapp blur2 . tapi se-blur aku si syed tu lagi blur . hahahaha.. malam tu memang best sampai kul 3 kitaorg lepak , gila betul zaman tu .

Tuesday, 10 March 2009

Penang : Here i come

Keputusan
hahahaha...tau x masa 8 haribulan tu . sik ker penang . Memula plan nak pi Johor then bila dah nak gerak baru call my sister n she say that she n family on the way to attend wed ceremony at KL . huh . so mother changing plan to Pantai timor but i think its not a good idea . This years only , oledi went there 2 times . haiya . Then i say . . " ma ma , apa kata pergi rumah Nyah , lagipun dah 2 tahun x pergi makan mee udang " . . .So as result : Penang Here we come


Lapar
So we gerak at 10.30....sampai aja kat hentian rawang kitaorang benti makan . before that dalam kete adakah ayah kesayangan adik aku tu nak singgah makan kat sg. perak . . huhuhuhu....sebelum sampai sg perak tu agaknyer aku dah pengsan dalam kete kelaparan . .jadi kat situ kitaorang baru call Nyah cakap kitaorg nak pegi rumah dia . punya lar kelam kabut sepupu aku tu . . huhuhuh...

Nyah
Ekceli Nyah tu sepupu aku , mak dia kakak tiri mak aku . Umur Nyah tu lebih kurang umur mak aku ajer . smua anak dia dah besar . paling bungsu skali baya adik aku , Hanim . Yang sulong baya Kakak Ayu aku . . anak dia yang belum kawin tu , hanim n abg montel (dulu masa kecik2 montel kot ).Muka Nyah ni sbijik muka mak aku , bukan tu aja , perangai dia , KUCIS macam mak aku , masalah aper ker smua memang sama ajer . Maybe sbb keturunan kitaorang kot .hahahahah. Keluarga aku memang banyak kawin campur . Ayah tiri Nyah ni cina pun . Nyah kawin mamak . .. . hahahah. . menantu Nyah ni plak si Nippon. . Bukan keluarga Nyah ni ajer memang ramai sanak sedara belah mak aku macam ni . konpius aku sorang aja yang gelap . huhuhuhu....( aku ikut ayah lar ) .

Kenangan
X der lar bawak laju sangat tapi sampai ka butterworth jam 3 . . hahahah. . means 4 jam lebih kurang aja . aku amik jalan highway aja .On the way perjalanan tu teringat masa aku study dulu . aku mmg gila travel . Masa dah nak sampai Gopeng tu kan ada gua tempurung . dpan dia sikit ada jejantas kot ...eh jembatan...hehehehe ..tau x masa aku gila ngan colleugue aku jalan kaki dari seberang tu ke gua tempurung amik masa 2 jam memula then kitaorang speed sampai 1 jam setengah atau 1 jam 15 minutes aja. dalam gua plak tambah lagi 2 jam . . masa tu mmg badan fits . . hehehehe bkn macam skang , huhhuhuhu. . .Kaki rendam dalam Gua , agaknyer sbb air tu banyak mineral . memang x terasa sakit langsung . Serius sepanjang ker penang aku memang teringat banyak tempat kat situ , tengok signboard batu kawan . ingat keje GPS dulu masa praktical . SG dua , plak tempat aku buat kalibrasi GPS kat situ , stakat kitaorang masuk blukar , bawak kotak teodolite . Kena kejar Pakcik , Then stesyen GPS depan kubur tu yang paling best skali . ada ker kawan aku siap mengaji kat situ. nak dijadikan cite siang tu ada orang meninggal . malam tu plak ada pakcik naik basikal tua . . hahahah . teruk kawan aku kena .


First Impression
Sampai aja kat sana , first impression aku , PANAS , aku memang x suka Panas utara ni . Changing climax . korang tau masa aku blajar kat arau , tiap tiap minggu aku kena pi klinik UiTM amik ubat vitamin lar aper lar , sampai doctor tu dah kenal sgt kat aku . Memang Panas , smapai kat rumah Nyah aku terus mandi . n keluar ngan marka . hahahah . bukanlar kawan aja . . hehehehe . .
lagi satu aku terkejut ada tol 50 sen , haish bila plak tol tu ada . bila aku tanya toll gate girls tu bila dah ada , rupanyer 2 tahun baru ada . hhaish berubah betul penang ni skang .
x banyak aku buat sampai penang , makan mee udang , then kuar jalan sikit ngan kawan n anak si Nyah tu tadi . shopping pun x . Tapi mak ayah aku , pi berurut plak . haish .

Queensbays n OLd Town
Kat penang tu ada gak singah kat queensbays , kononyer nak singgah tgk wayang . . huhuhuhu...tapi u all tau x , excelli my first tgk wayang adalah kat penang ...hahahaha
pastu pi terus kat Oldtown ...makan ....aku n adik aku memang suka lepak kat kedai kopitiam ni . huhuh..maybe feel dia kot . lagipun aku rasa x der la org sbuk sgt kat sini . hehehehe...date aku pun mesti kat sini . selesa. fav aku Oldtown Klang Parade . hahaha . sebb dekat n selesa sgt2.

Overstay
kalau ikut program mak aku , mala m tu gak dia nak balik , means balik hari . Tapi d sebbakan kitaorang tau , mesti ada back up plan punyer , jadi dalam diam2 kitaorg bawak banyak bju lebih . hahahaha. cuma aku lupa nak packng baju tidor . apa lagi baju tido Nyah tu ler aku taram . Then seawal kul 10 aku cakap ngan mama aku nak tdo rumah montel . then kitaorg hilang . . hahaha...

banyak kenangan yang aku teringat . Hahahaha. . . semoga smua nostalgia tu sentiasa ada . . kawan2 i miss u all

Thursday, 5 March 2009

Manusia dan aku : macam2

yesterday aku n cik yana pi shopping ....but guess both of us wearing kurung ..aiya so sweet ar.Tapi bukan nak cerita ke-Sweet-an kami tu . nak cerite bout a girl n his BF .





Tersebutlah kisah tali kasut yang aku beli tu asik tercabut ajer ropanyer . jadi masa dalam SACC mall tu aku duduk la kat kerusi depan kedai kasut tu sambil membongkok kan badan . Tetiba kedengaran suara Cik yana tu mengomel . Apa laks awek ni mumbling . bila di tanya ada satu girl , malay that kapelling ngan one hansome chinese guys ( i ni buyers , dun ask why ) . i rasa la kalau without pimple penuh satu muka . But stailo n spike hair memang ada gaya la that guys . That girls pula , memang cantik , i means kulit sahaja ya , but bits dark (this kalau x silap not to bright skin) . yang buat dia tak cantik (even cantik adalah benda subjektif ) ialah attitude dia . no need to act sombong n jalan kepala mendongak n jeling2 cik yana yang langsung x der kena mengena kan ...maybe aku sensitive sangat . Hey , other people pun ada BF juga , or maybe dia feel x secure . Haish sometimes im bits meluat with girl that behave like that . Maybe u all akan kata
"Ala Jeles lar Tu "

Ekcelli tu bukan point nyer . kena pandai bawak diri la beb . u tau tak , stakat bangga dengan kecantikan , or have a hansome BF , or kapelling with other races orang sikit x heran . except u datang dari lubuk hutan melintang mana , ya maybe this one of shock , i can say it as culture shock in love (virus CSL) hahahaha.......

Cont balik citer tu , then we teserempak this kapelling at car park auto machne . Puh , siap pakwe dia x der duit kecik . hahahaha ...yang buat aku n cik yana toleh tesenyum sinisnya ....tetiba , yang , yang ni duitnye ......hahahaha pandai cakap melayu rupaya . hahahaa ...pattut suruh that girl buat plastics surgery tukar kulit n rupa melayu nyer tu . Jadi aku sbagai melayu pun x der la malu sgt tengok budak setahun jagung tergedik2 depan kita.

Lagipun smua ni ada hikmahnyer . tak lar aku tergedik2 biler jalan ngan BF . hahahaha . Kang x pasal2 ada plak kisah aku masuk blog .


Tuesday, 3 March 2009

YUNA- Dan Sebenarnya



oh bulan
jangan layan diriku lagi
pabila,
air mata membasahi pipi
dan lagu2 di radio seolah2 memerli aku
pabila,
kau bersama yg lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

ku enggan
berpura pura ku bahagia
ku enggan
melihat kau bersama si dia
oh ku akui cemburu
telah menular dalam diri
pabila
kau bersama yang lain

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu
kau juga merindui aku

pabila kau merenung matanya
ku rebah,
jatuh ke bumi
di saat kau benar-benar mahu pergi
seperti ku bernafas dalam air

adakah perasaaan benci ini sebenarnya cinta
yang masih bersemadi untukmu
dan sebenarya ku mengharapkan
di sebalik senyuman mu itu kau juga merindui aku

My Fav : TEA


last friday tu ...dgn rasminyer aku po****g kejer. huhuhuhuh...jadi sepanjang hari teman mak pi zoo , dia nak tgk singe katanyer . pastu siap nak makan cendol senawang lagi. sebb x nak kecikn hati mak , aku pun bawak dia pi ..sukernyer tgk muka mak . dia macam hepi aja yelah dapat panggil badak air tu nama aku . (ade ker pattut dia nampak hippo tu terus panggil ..." ani, ani...kenapa masuk situ " ) agak kejam sikit lar kan .

then balik dari senawang kitaorang sampai rumah agak agak magrib . tetiba ada miscal 6 kali bila aku cek phone . haish . aper lar apek ni nak .then aku pun tanya lar ada aper . rupanya dia baru sedar dah 2 minggu dia x jmpa aku . haihs . geram betular .

jadi mlm tu aku kuar lar pi minum tea ngn dia . sebut pasal tea , aku suka sangat tea dari pokka tu sedap betul . wanggi dia tak terkata.Teruk juga la aku kenakan BF aku malam tu. dia ni type serius , aku lak memang x pernah serius . aku suka sangat usik dia . tapi each time aku usik dia , dia akan take that as seriuos , macam aku duk dekat dia sikit then aku akan cakap.." eh , u busuk lar " cakap manja- manja plak tu ...korang tau apa jawapan dia ...dengan seriusnyer " owh , memang busuk sikit tadi keje and also i suka makan bawang putih " dia explain dengan panjang lebar nyer sambil kibas2 baju . macam mana la aku tak gelakkan dia . satu lagi soalan berani mati yang aku suka bagi kat dia , tu tak termasuk pertuduhan yang ntah ape2 aku kasi kat dia . memang panjang lebar aja jawapanyer . .

muah ...muah sayang p***