Thursday, 22 January 2009

Katy Perry - Hot N Cold

You change your mind
Like a girl changes clothesYeah you,
PMSLike a bitchI would know
And you over thinkAlways speakCritically
I should knowThat you’re no good for me
{CHORUS}Cause you’re hot then you’re coldYou’re yes then you’re noYou’re in then you’re outYou’re up then you’re downYou’re wrong when it’s rightIt’s black and it’s whiteWe fight, we break upWe kiss, we make up(you) You don’t really want to stay, no(but you) But you don’t really want to go-oYou’re hot then you’re coldYou’re yes then you’re noYou’re in then you’re outYou’re up then you’re down
We used to beJust like twinsSo in syncThe same energyNow’s a dead batteryUsed to laugh bout nothingNow your plain boring
I should know thatyou’re not gonna change
{CHORUS}
Someone call the doctorGot a case of a love bi-polarStuck on a roller coasterCan’t get off this ride
You change your mindLike a girl changes clothes
{CHORUS}

especial for Mr Eng Wooi Lau ....

im sorry if whut im saying before .
i dun means to hurt u.
i really felt im losing u .
i dun know how to fix all the problem i made .

each word im saying to u before .
really im means it .
i dun know whether u believe me or not .
im sorry lau . . . im sorry

my sms u dun reply .
also all my call .
the last word u say to me is
" im on meeting "
its hurt me also .

im sorry lau .

Monday, 19 January 2009

Meeting bil 1/2009

morning , few days ago aku pi lar jumpa awek2 cun DeGIS yang lain . Farah , Zawid , Mek Ja , Zura n Along . haish ....yang guys tinggal cuma Mamat , abg Zul ngan juga pozi..
agenda meeting tu project yang kitaorg buat sepanjang 2008 and also gak yang akan kitaorang buat sepanjang 2009.
few kata putus di buat : antaranya
1. satu meeting progress nak buat pada bulan kedua minggu kedua start dari setiap project bermula.
2.metadata : penentuan metadata dan data sources
3.due date bagi kerja2.
4. penerangan dari segi kewangan , benefits syarikat
Yang bes tu ...x jumpa Dr Illyas ...hehehehe ...dia ada hal.syukur ....syukur . bukan ape aku cuma seram sikits ngan this guys . dia punya soalan ...maut

Tuesday, 13 January 2009

Perkataan Cacian

hahaha ...sometimes terkeluar juga perkataan yang mencerminkan sesuatu yang tidak baik seperti p***m*k , C****a, cik biba n sebagainyer . namun perlu dlihat mengapa aku sendiri kadang2 meluahkan perkataan itu . walaupun kadang2 hanya menyebutnyer dalam hati tapi rasa bersalah tetap akan timbul . padahal ia didorong sesuatu seperti kemarahan yang lebh baik tidak diluahkan dengan aktiviti fizikal. mungkin sebb dibimbangi dengan persahabatan atau apa2 hubungan akan menjadi goyah

Thursday, 8 January 2009

Remote sensing






Remote sensing definition
There are various definition of remote sensing that can be used . One of them is by A.P.Crackhell and L.W.B.Hayes where they define that remote sensing may be taken to mean the observation of , or gathering information about . a target by the device separated from it by some distances .


The second definition about remote sensing is by Paul J.Gibson . When he mention that remote sensing can be define as acquisition and recording of information about an object without being in direct contact with that object .
Tomppo (1993) stated in his study "remote sensing is a cost efficient source of information for large-area forest inventories and satellite image data has been widely applied in various inventory tasks".

Basic principle of remote sensing
To understanding the basic principle about remote sensing we must understand the definition of remote sensing. As mention before remote sensing is acquisition and recording of information about an object without being in direct contact with that object. This is done by sensing that recording reflected and emitted energy. This energy will be process, analyze, and will be used in the various application of remote sensing.
Energy sources came from the sunlight (passive system) where it consists of electromagnetic radiation that will produces electromagnet spectrum. When electromagnetic radiation interact with atmosphere it will causes two phenomenon that well being known as scattering and absorption . The scattering process will redirect the electromagnetic radiation from it original path but the absorption will absorb the electromagnetic radiation.


After the electromagnetic radiation being scattered it will interact with the target. The data that being absorb will not being used . When the electromagnetic radiation was interact with target it will through three simple processes. These processes are known as absorption, transmitted and also being reflected again. Some of the radiation will be absorb and transmit. The rest of radiation will be reflect and that bounces from it target and being recorded by the sensor. The data will be transmitted to the ground receiver and will be used for various applications.

Beneficial using remote sensing
Remote sensing and GIS provide for the continuous monitoring of forest development by detecting changes and for integration of result into existing database (sustainable development, 1999). Remote sensing is producing the image satellite that gave lot beneficial rather than other measurement especially with aerial photography .
With remote sensing , image satellite cover the large area , larger than the area that being cover up b aerial photography . Remote sensing application is depending on his resolution. If we want the general information , we can used the image satellite that have the high resolution as example for monitoring forest or mapping underwater boundary.

mimpi

malam tadi aku mimpi
aku mimpi malam tadi
aku jalan diam diam
diam diam aku jalan

ku lihat kau disebelah
disebelah kau ku lihat
kau merenungku kepastian
aku bukan milikmu lagi

datang pada waktu itu .
halangan antara kita
kau tersenyum meninggalkanku
rindukah aku padamu .

tegakah kau pergi
sedangkan aku mengamit mu
tegakah kau lukakan
aku yang sedia terluka.

Tuesday, 6 January 2009

LAMPU ISYARAT

Suatu Hari....... > Dari kejauhan, lampu lalulintas di satu persimpangan itu masih menyala hijau. Harun segera menekan pedal minyak kenderaannya. Dia tak mau terlambat. Apalagi ia tahu penempatan di situ cukup padat sehingga lampu merah biasanya menyala cukup lama. Kebetulan jalan di depannya agak lengang. Lampu berganti kuning. Hati Harun berdebar berharap semoga ia boleh melepasi lampu hijau itu dengan segera. > Tiga meter sebelum garis jalan, lampu merah menyala. Harun bimbang, haruskah ia berhenti atau terus saja. "Ah, takkan nak brake mendadak," fikirnya sambil terus memandu laju. > Priiiiiiiiiiiiiiit! Di seberang jalan seorang pegawai polis melambaikan tangan memintanya berhenti. Harun menepikan kenderaannya agak jauh sambil mengumpat dalam hati. Dari cermin pandang sisi ia melihat pegawai polis itu. Wajahnya tak terlalu asing baginya. > > Jamal rupanya! Sahabat baiknya semasa di sekolah> menengah dulu. Hati > Harun agak lega. Dia cepat cepat keluar sambil> melambai mesra. > > "Pekabo, Jamal! Lamanya tak jumpa...last jumpa> masa aku kawen dulu" > > "Aku baik je." Tanpa senyum. > > "Alahai...aku ndak cepat nih. Bini aku dah> lama menunggu di rumah." > > "Oh ye ke?" Nampaknya Jamal ragu. > > "Ye la Mal, hari ini bini aku punya birthday.> Dia dan anak-anak > sudah menyiapkan semuanya. Tentu aku tidak boleh> terlambat, > kawan-kawannya pun sedang menunggu " > > "Aku paham. Tapi, sebenarnya aku dah lama> peratikan kau...selalu sgt > kau langgar lampu merah di persimpangan ini." > > Harun mesti ganti strategi. > > "Jadi, kau nak menyaman aku ker? Tapi tadi aku> tidak melanggar lampu > merah. Sewaktu aku jalan lampu kuning masih> menyala." Berdusta > sedikit boleh melancarkan keadaan fikir Harun. > > "Ok. Sebenarnya aku nampak jelas. Tolong> keluarkan lesen dan kad > pengenalan." > > Dengan kesal Harun menyerahkan lesen dan kad> pengenalan lalu masuk ke > dalam kenderaan dan menutup kaca tingkapnya.> Sementara itu Jamal > menulis sesuatu di buku catatannya. Beberapa saat> kemudian Jamal > mengetuk kaca tingkap kereta harun. Harun memandang> wajah Jamal dengan > penuh kecewa. > > Diturunkan tingkap sedikit saja. > > "Ah, satu inci cukup untuk memasukkan surat> saman." Fikir Harun. > > Tanpa berkata-kata Jamal terus kembali ke tempat> dia bertugas. > Harun mengambil surat saman yang diselitkan Jamal. > > Tapi, hei apa ini. Ternyata lesen memandu dan ic> dikembalikan > bersama sebuah nota. Kenapa ia tidak menyaman aku.> Lalu nota ini > apa? Semacam gurauan atau apa? > > Tergesa-gesa Harun membuka dan membaca nota yang> berisi tulisan tangan Jamal. > > ------------ --------- --------- --------> ------------ --------- --------- --------- ---------> --------- --------- --------- ----- > > "Harun... > > Kau tahu kan aku dulu ada seorang anak perempuan> dan seorang isteri yang > cantik. Sayang, mereka sudah meninggal dunia. > > Dilanggar pemandu yang tidak memperdulikan lampu> merah di > persimpangan ini. > > Pemandu itu dihukum penjara selama 3 bulan.> Sekarang pemandu itu > bebas bertemu isteri dan memeluk ketiga2 anaknya> lagi. > > Sedangkan anak dan isteriku sudah tiada. Hari ini> aku sendirian > menyesali peristiwa itu. Yang pergi tidak akan> kembali lagi. > > Beberapa kali aku cuba memaafkan pemandu itu tetapi> sangat sukar. > > Begitu juga kali ini bila sahabatku sendiri memandu> seperti pemandu itu. > Aku kecewa teramat sgt. > > Berhati-hatilah ketika memandu Run" - Jamal > ------------ --------- --------- -------- > > Harun terkedu. Ia segera keluar dari kenderaan> mencari Jamal. Namun, > Jamal sudah meninggalkan pos tempat ia bertugas. > > Sepanjang jalan pulang ia memandu perlahan dengan> hati tak tentu > sambil berharap kesalahannya dimaafkan. > > Tak semestinya anggapan kita adalah sama dengan> pengertian orang > lain. > > Boleh jadi suka kita adalah duka rakan kita. > > Hidup ini sangat berharga, jalanilah dengan penuh> hati-hati, mengerti > perasaan orang lain dan bertimbangrasa.

Monday, 5 January 2009

Rampasan Kuasa

Antara pengalaman yang aku dapat hari ni ....Ya Allah , malunya.
Apabila si awek berbaju Biru berjalan bersama awek berbaju hitam dan marka berbaju biru , beliau tidak menyangka bahwa ia akan menjadi pengalaman yang mengerikanya sepanjang hidupnyer.
jam 1.00 ptg , waktu rehat bermula , maka mereka bertiga menuruni lif yang indah itu menuju ke parking kereta . di pertengahan jalan , si baju biru ternampak kenderaan rasmi the most big boss in offices n dia meluru jer ke arah itu dengan slambanyer dan hampir membuka pintu .tetiba ....the most big boss appear at behind awek berbaju biru . . terkedu sebentar ...darah menderu memasuki kapilari di otak aweks bju biru itu tadi .
suasana hening n hiba. Tuan the most big boss pun berkata
" eh nak naik sekali ker , marilah ...tapi 2 orang jer (means awek ler sian mamat tu terkulat2 )" si aweks itu cuma mampu tersenyum sambil menahan dari keseluruhan jantungnyer gugur . . .

p/s : Dun playing with ur big boss things ...huhuhuhu

Sunday, 4 January 2009

new years 2009

1. Pernah menyambut tahun baru?
yup

2. Tempat yang anda selalu pergi untuk menyambut tahun baru?
any places kat Key el . Biasanya dapat kat jalanraya.

3. Apa yg anda buat di pagi tahun baru?
rest ma.

4. Apa yg anda suka apabila tibanya tahun baru?
New years new perspective new life

5. Anda percaya dengan azam tahun baru?
Mungkin

6. Senaraikan 5 orang yang anda bersama tahun baru neh?
eja , meng kuan , sepupu eja .

7. senaraikan 3 org yg anda ingin singkirkan tahun baru ?
no . comment

8. Pernah tak azam tahun baru anda tercapai?
mmm... x pernah sebb azam tiap tahun berubah

9. Azam anda tahun lepas (2008)
opps . x ingat . eh ada ker .

10. Azam anda tahun baru ( 2009 )
jadi kaya , agak2 tercapai tak

11.senaraikn 1 org untuk di tag!!
BF rosmah ( rosmah the cockroach)
Take this from lilo blog. .
THE RULE:
1. Copy the tag to your blog
2. Add the link the person who share this tag with you…
3. Nominate at least seven blogger
Your 1st Name Tells A Lot About Who You AreHava a good time knowing the meaning of your name

A: Best Gf/Bf any one could have
B: You love a certain someone
C: People cant help but check u out
D: You are really lovable
E: You Are Great Kisser
F: Easy to fall in love with
G: You never let people tell you what to do
H: You have a very good personality and good looks
I: People love you
J: People Adore you
K: You're wild and crazy
L: AWESOME KISSER
M: Handsome/Beautiful
N: Easy to fall in love with
O: Best kisser ever
P: You are popular with all types of people
Q: You are a hypocrite
R: You love to kiss
S: You are Freaking CRAZY!
T: You are loyal to the ones you love
U: You really like to chill
V :your not judgmental
W: You are popular
X: You never let people tell you
Y: Sexiest bitch alive
Z: Never good enough...

moral : Ke-haus-an

ke- haus-an : mmmm..... subjektif betul . biasanya ia dikaitkan dengan kekurangan sesuatu.
_________________________________________________
di suatu pagi yang hening , sedang ku duduk di kerusi ku yang empuk . tiba tiba ku di kejutkan dengan suatu suara yang biasa ku dengar ....bila ku toleh rupanya . . .
" oh tidak , kakak haus naik ke pejabatku "
mau apakah dia ? adakah dia ingin meminta secawan air bagi menghilangkan kehausanya . . atau pun mencari pili bomba setelah di suruh oleh cc ku . .
persoalan di ajukan , rupanya kak haus ingin berjumpa pak ustaz . ah ..tidak kusangka . adakah tuan haji wahid kesayangan seseorang sudah tiada menghantar surat lagi lalu tugasnya diambil alih oleh kakak kehausan ? adakah mereka merebut kekuasaan ? ataukah ...biarlah mereka yang tau ...
jeng jeng jeng ....
moral : kalau haus pi kedai beli air mineral x payah mintak kat orang lain ...hish geli.

Thursday, 1 January 2009

early 2009

hari ni 2 haribulan 2009 , mmmm...terasa malas nak bangun . siap hujan renyai lagi ... per lagi teruslah nak bersiap pergi kerja . wah mesti best kan ...positive positive...then tetiba , 5 minit pejalanan ....stereng ku terasa berat ...pe lagi ke tepi la .. check kete ...then resultnyer : tayar bocor .
mmm...bestnyer tayar bocor pepagi . banyak hikmahnyer
1. dapat lewat sikit masuk opis
2. punch card merah ( kan best tu .... pelik sikit ) :
3.menikmati hujan renyai tur kan ...hujan rahmat tu hari jumaat
4. satu-satunyer awek cun duk kat tepi jalan sbb tayar bocor. .

then dapatlar call abg ku setelah buat cal 8 9 kali sebb dia tido dgn sdapnyer . per lagi tukarlar tayar tu . . . proses pun bermula ...
jek ..jek...cabut tayar ....pasang tayar ...dah siap ...tapi kan rasa ngeri nak bawak kete tu ..tayar spare tu kecik molek ..phew ..abg pesan sampai 3 4 kali jangan bawak lebih 80KMJ sebb dia tau adik dia bawak kete mcm formula one . then tercipta la sejarah aku bawak 60kmj.....

harap harap tahun 2009 ni beri banyak pengalaman manis n juga perkara yang baik2 baik . dapat jumpa ramai orang lagi . dapat buat mcm2 benda lagi.

wish me luck : )