Tuesday, 29 December 2009

Last Entry

SELAMAT TAHUN BARU 2010
Then this the Last entry for years 2009.
lots of dream i wish come true
lots of love i get from my miauw miauw ( p/s : then i czn give my miauw miauw money)
la la la la la
hopelly can repay back his kindness to me.
Gain new life and lots affair ( hahaha)
i wish one day i can be mamasan also (_)
( this very wild dream , hahahaha easy money)

Sunday, 20 December 2009

Perubahan

aku tak tahu sejak bila dia ambil tahu bila
pandangan orang lain pada kami.
dia mula terasa pelik bila
lihat seorang tua berpegangan tangan dengan
seorang anak muda.
dan aku tahu dia akan mula tidak selesa akan hubungan ini .
aku tahu dia akan mula taksub mengenai perkara ini.
dan semuanya akan berubah.
dan aku tahu aku tidak menyukai perubahan walaupun aku seorang perisiko.

Monday, 14 December 2009

paparazi , orang gila dan aku yang bengang


mmm...hola...smalam aku bengang sikit..urgh...ntah mana paparazi x bertauliah amik pict aku . then round the corner ler pict tu. sampai tok penghulu borak ngan aku , dia cerita ler pasal gambar tu ada dalam phone kawan dia. dia terkejut jugak tgk gambar tu. Aku time tu rasa macam nak cari orang yang tangkap gambar tu dan pijak perut dia. Gambar tu bukan pelik sangat pun. bagi aku biasa aja. Tapi maybe mentaliti kaum adam kat place ni memang hadap sangat kot.Memang la aku ni pi opis pakai baju kurung aja. ada la skali dua aku pakai kemeja then kena sound baik punya. mybe curvey sangat kot...hahahaha. yang aku pelik sangat tu , bukan gambar tu Naked pun tapi kecohnya macam aku naked. Siap penghulu aku tu cakap yang dah ramai ada gambar aku. haish. wei sapa tak bengang wei. aku rasa apa aku pakai pun lepas waktu bekerja suka hati aku la. ada je ramai anak dara kat opis aku tu half naked bila kat luar. Tapi ade ke aku kecoh satu pejabat hal tu . Clubbing jangan cakap la. haish . aku memang geram betul wei. Ntah ar , aku ada mengadu ngan miauw miauw . dia senyap aja. dia cuma cakap dengan aku jaga diri. aku memang tension betul la. Patut la baru ni ada org gila phone aku ajak aku kuar minum . dia ingat aku apa. senang gitu aja aku nak ikut org aku x kenal. siap dia cakap dalam phne dia tau badan aku macam mana. stupid tak korang rasa. apa lagi kena maki ngan aku ar cukup2. memula aku cakap elok2 then bila dia dah tak tau cakap bahasa melayu walaupun dia seorang melayu aku start la bengang.

secara peribadi aku jelaskan kenapa aku date ngan chnese , sebab mostly melayu yang aku jumpa memang tak tahu hormat melayu woman. pengalaman aku sendiri , aku kuar ngan lecturer universiti then dia try to do smthing yang memang tak elok padahal aku pakai bju kurung masa tu. korang tahu apa takutnya aku time tu. Tuhan aja yang tahu. He is the last malay aku ngedate. Differ ngan chnese guys yang aku jumpa , bila aku kata tidak...dia tahu apa madsud TIDAK dengan jelas.Aku cuma nak jumpa seorang lelaki yang hormat aku ni perempuan. Tapi aku tak kata Lelaki melayu semua jahat dan tak paham bahasa, segelintir sahaja. Boss aku baik apa. kawan2 classmate and coursemate aku baik aja. aku bukan nak belakon baik atau aku ada agenda tersembunyi .Yang penting aku tahu siapa aku .

Wednesday, 11 November 2009

Through My window

I don’t want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone
In the blink of an eye, it’s just another day
Telling me why, I’ll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing
Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me
Me and youAnd we are not alone
Different viewWe are together now
Through my window, I can see
Our wildest dreams could be so real
I see a spark, it starts a fireIs this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore
Now there’s me and you
And we are not alone
You and meWe are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me
Now there’s me and you, you and me
We are not alone and we are together
Through my window I can see
Our wildest dreams could be so real

Sunday, 1 November 2009

Privasi dan ruang untuk bersendiri





aku bukan artis ataupun orang kenamaan



tapi aku perlukan ruang kehidupan .



selepas waktu bekerja , aku perlukan ruang hidup aku



apa pun yang aku lakukan



itu HIDUP aku

Monday, 26 October 2009

entry kali ni cuma gambar mamat yang hensem ni je

Filem ni tajuknyer " Beethoven Virus "
ala hai , comelnyer ....hehehehe...i dun mind u all nak cakap apa pun.

haish , tengok tu ...comel ...comel ( opps , Jangan bg miauw dengar)



mak aku pun suker kat mamat ni.
remind me to someone je perangai nya
" barang lepas jangan dikenang"









Thursday, 15 October 2009

Kuroneko no tango Lyrics with translation

Lalalalalala lalaKimi wa kawaii, Boku no kuroneko (My Blackcat, you are cute)
Akai ribonga, Yoku ni au yo (Red ribbon really suit you)
Dakedo tokidoki, tsume wo dashite (But sometimes, you take out your nails)
Boku no kokoro wo nayamaseru (You do make me worried)
Kuroneko no tango, tango, tango ( black cat's tango, tango, tango)
Bokuno koibito wa kuroi neko (my lover is a black cat)
Kuroneko no tango, tango, tango ( black cat's tango, tango, tango)Neko no me no you ni, kimagureyo (like cat's eyes, so unpredictable)
Lalalalalala lalanyaao
Suteki na kimi ga, machi wo arukeba ( if the pretty you, walking down the town)
Warui doraneko, koe wo kakeru (bad cats will make (bad) sound)
Oishii esa ni, ikaretchatte (you are trapped by tasteful bait)
Atode naitemo, shiranai yo (later if you cry, i dun wanna know)
--- cute! :D
Kuroneko no tango, tango, tangoBokuno koibito wa kuroi nekoKuroneko no tango, tango, tangoNeko no me no you ni, kimagureyoLalalalalala lalanyaao
Yoru no akari ga, minna kietemo ( the night comes all the light's gone)
Kimi no hitomi wa, gin no hoshi yo ( in your eyes, silver stars rise)
Kirakira hikaru, kuroneko no me ( shining brightly, oh blackcat's eyes)
Yoru wa itsumo, Kimi no mono sa (nights are always yours)
Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Kuroneko no tango, tango, tango
Neko no me no you ni, kimagureyo
Lalalalalala lala
Kirakira hikaru, kuroneko no me
Yoru wa itsumo, Kimi no mono sa
Kuroneko no tango, tango, tango
Bokuno koibito wa kuroi neko
Dakedo anmari itazura suruto
Aji no himono wa (nyaao)
Oazukeda yoLalalalalala lala
nyaaao!

Tuesday, 13 October 2009

beethoven , x ikhlas dan kucing






lagu klasik pertama yang aku dengar ialah Sympohny no 9 oleh ludwig van Beethoven sejak tu aku sebenarnya memang dah suka sangat . aku mula kenal mozart sehinggalah ke maxim dengan bumble bee nya. hahahha. betul-betul tak sangka aku suka lagu klasik. Jika dibandingkan dengan genre lain ada sesuatu yang berbeza tentang lagu klasik ni. Lagu klasik ni calming tapi tiap kali dengar rasa seluruh badan di buai buai. rasa macam nak dance aja ikut lagu tu . selesa sangat lagu klasik ni sampai rasa macam ia sebati je . hahahaha sampai macam tu sekali . Macam dengar lagu black metal ( BM) , lagu yang ada tarikan tersendiri . hahahaha( shhh...lagu BM pun aku pernah dengar ) . tapi tu lahkan , suka macam mana pun lagu lagu ni jangan sampai ia melalaikan kita . . haish haram tu .


haish , semalam aku dapat experiences ngeri . . aku rasa lepas ni aku dah serik bagi duit kat orang yang aku x kenal. aku rasa kalau kita sedekah wang secara dipaksa tu . haish aku memang x ikhlas semalam. aku mengaku lah aku berdosa semalam. tapi agaknya aku jengkel bila dipaksa. biasalah budak2 tahfiz atau sekolah agama yang bawak balm, tisu ke ape ker aku bagi duit sikit je dan aku memang x amik barang tu . biasalah dah banyak tu je aku ada wit. aku tengah isi minyak masa tu . then datanglah budak tu bawak barang dia kat aku

adik tu : kak saya dari sekolah..........bla bla blaa
aku : mmmm...tak pe la ya dik .time kasih .
adik tu : tolonglah saya kak......macam ni la orang melayu ( adik ni bagi ceramah ngan aku )
aku : amik lah ni akak sedekah ikhlas ( sambil aku hulur duit yang kecik tu )
adik tu : akak saya ni bukan mintak SEDEKAH , BUKAN MINTA SEDEKAH ...
aku terkejut jugalah bila adik tu shouted kat aku , dan aku rasa aku masih mengawal emosi aku masa tu .dah dia x nak amik , aku dah terangkan kat dia time tu yang aku ada banyak ni aja.
aku terus pusing nak blah dari situ pas isi minyak , sebab aku pun nak kawal keadaan tu , jangan kasi ribut dong.tapi bila aku dah masuk dalam kete tiba -tiba dia tahan pintu kete aku .
adik tu : kak tolonglah saya
aku : akak tak nak .( dia ni x paham ke ape ? , aku tarik pintu tu tapi dia tahan)
adik tu : ( terus bebel- bebel pasal aku x beli barang dia )
aku pusing badan and terus amik pursue , amik duit yang memang besar bagi kat dia
aku : amik ni dik akak derma iklas ni , amik ni ( sambil aku mengajukan duit tu , yang skeptical tu , tadi duit kecik aku kasi dia x nak amik now duit besar dia amik pula , memang this time aku dah bengang sebenarnya.
adik tu : ( sambil dia senyum ) ni ikhlas kak , nanti ( sambil dia nak seluk tangan dalam beg dia tu ) .
aku : tak payah dik akak tak nak , akak nak cepat ni .( sambil aku tarik pintu kete aku )
adik tu : ( masih tahan pintu kereta aku , sambil buat tak dengar )
aku : ( disebabkan aku memang dah bengang ) adik nak lepas pintu kereta akak ke atau nak akak panggil polis .
adik tu : dia terus lepas pintu kete tu

aku bukan berkelakuan sombong sebab aku ada wang , tapi aku terasa sedikit terganggu la. aku terus drive balik dan dalam kete tu aku menangis sebb aku sendiri terkejut layan budak tu macam tu . tak pernah la aku macam ni . aku pun terus call miauw miauw mengadu . hehehe.. miss u miauw miauw.

semalam aku ngan mak tengok citer , " Anak Bapak " P ramlee...memang klakar sangat la . pastu aku bangga sikit , rumah seniwati tu kat Meru ......yang best tu aku nampak jalan meru masa zaman 60-an agaknya . kecik siapa ada kebun getah lagi . yang best nyer gak aku ternampak kampung tengah yang skang memang dah x ada dah kat kelang tu . ( ni kampung asal nenek moyang aku ) then dapat tengok bulatan seratus kat kelang tu . . masih ada Majlis daerah kelang kot tepi tu . aku suka betul la . yang belakon jadi ayah nurse yang kawin p ramlee tu lah pakcik sidek , bapa seniwati ruminah sidek .sekarang dah arwah dah . dan yang buat aku suka lagu yang dia P ramlee nanyi , ada sebut " jadi kucing ,miauw miauw" ...hehehehehe comelnya.

Lirik Lagu Terbang Burung Terbang (P.Ramlee)
Terbang lah burung terbang
Tinggi tak terkawan
Abang lah sudah sayang
Adik jual mahal

Terbang lah burung terbang
Terbang tinggi-tinggi
Abang lah sudah sayang
Adik jauhkan diri( SCP )

Abang nak jadi kucing
Kerincing ngiau ngiau
Otak aku pun dah mereng
Hati ku dilanggar penyakit angau

Terbang lah burung terbang
Terbang ke pangkuan ku
Adik dengan abang
Bentuk hidup baru( Ulang SCP )
Terbang Burung Terbang (P. Ramlee) - lagu dari filem Anak Bapak (1968) filem komedi arahan Tan Sri P. Ramlee (AMN)

Thursday, 8 October 2009

Soalan 1

" Adakah berdosa sekiranya kita berasa marah/kecil hati dengan kata-kata/perbuatan seseorang Muslim yang lain, lalu akibat terlalu kerap berlaku, kita mengambil keputusan untuk menjauhinya untuk mengelakkan hati kita berasa tidak selesa / tidak tenang? "

Jawapan

Dalam hal tersebut saudara perlulah mengawal perasaan marah dan memberi tunjuk ajar kepada muslim tersebut ke arah menyatukan silaturrahim. Maksud hadis "Berbuat baiklah kamu kepada orang yang menyakitimu"

Soalan 2
Apa hukumnya sekiranya kita mendoakan balasan yang buruk kepada setiap umpatan keji yang orang taburkan kepada kita?..


Jawapan
Tidak boleh mendoakan keburukan kepada seseorang walaupun ia menabur fitnah. Walau bagaimanapun, kita dibolehkan berdoa supaya Allah SWT memberikan petunjuk kepadanya. Seseorang yang difitnah berhak membela diri dan boleh juga memberi maaf.

Sunday, 4 October 2009

slamat hari raya

hye guys
SELAMAT HARI RAYA
mintak MAA F zahir batin tau
muah muah muah
wah hepi nya aku lately
ntah la , cuma rasa hepi
and rasanya dah lama tak hepi macam ni
semoga sentiasa hepi .
baru-baru ni , aku baru tau
yang kementerian pengajian tinggi ada
tawarkan Scholarship untuk sambung Msc
tarikh tutup dia tahun ni ,
huhuhu..tapi aku tak sempat apply U ....
sbb hari aku tau tu ,
last date untuk apply
Msc .....
tapi agaknya mesti ada hikmah kan ..
jadi nak tunggu untuk kemasukan bulan3 nanti ar
Doa Kan aku ek
Alamak ,
mak aku dah mumbling pasal kawin ne
Opps apa aku nak wat .
jadi aku senyapkan je perkara tu .
ni sebab kawan baek aku baru bersalin ler..
baby Gurl ....kawaiii...sangat2.
muah muah ...
eh , ter- Rindu plak ngan miauw miauw .
boleh tak dapat baby ngan miauw miauw.
boleh x nikah cuma sebab nak dapat baby ...tapi x mahu bapak baby.
kadang2 aku fikir macam ni lah
mybe sbb aku takut kawin n jadi mcm2 nanti
tapi nw rasa nak ada baby comel.
tapi x stabil pun...nak hidup ngan baby...
huhuhuhu...argh malas nak pikir la....
ntah ntah aku kena sindrom takut kawin kot or x yakin dgn diri
eh lupa plak , Kawan2 jom sambung Msc tahun depan..
Safriza ( eja ) dah agree nak sambung skali
meriah sikit wei...

Wednesday, 16 September 2009

bukak pose ngan bebudak degis @ ayam penyek / smashed chiken



masa 15 hrbln haritu aku ngan bebudak degis yang laen bukak pose sesamer . ayam penyek, makanan bali first aku makan tu . sodapnyer , pedas pedas dan pedas. prices pun ok . agak2 ajak miauw dia nak makan x? murah aja. huhuhuhu...
gambar atas ni gambar fida (kanan) ngan kawan dia (opps , luper nama dia)
fida degis sepang n dia gk junior kitaorg


Yang kelakar sangat masa tu bila kitaorang sesat. ntah aper lar , restoren tu ada 3 cawangan dalam kawasan yang sama. mana x bengang ...dua restoren dia aku dah masuk tgk researvation .
rupanya kat restoren ke-3 , bila plak refer kat wikimapia ,akupun ngak paham padahal
makan tidor keje aku jumpa peta.
huhuhuhu. patutnya ngam ngam sampai jadi terlewat lak.

ni lak gambor pozi ( bekas degis sabak bernam ) ngan zawid thabitha (degis kuala langat) .naper le posing sama...huhuhu.




this adik ku farah ( degis gombak) nagn mekja ( degis SUK) . sampai kat restoren tu kitaorang terus order ...nyam nyam sedapnya.
alamak lupa nak amik gambar makanan tu . sebab x sempat nak tgk..terus makan
hahahahaha...laparnya.






ni B ngan aku ler..sowi sengaja nak bg korang sakit tengkok tengok...hehehehe
malam tu hantar B balik sekinchan ,
eiii seramnya .
sebenarnya aku sangat takut drive malam terutama bila mak aku teman
mata dia tu x boleh dicuri .
geram aku
huhuhuhu...pakai tegur aja apa yang mata nampak .
malam tu kitaorg terkena lagi, even bolan pose x der hantu
tapi aku percaya ada roh berkeliaran dan tak diterima dek bumi .


hehehehe...nak suka tgk budak duaorang ne....nge nge nge ...ni gelang aku sebenarnya , yer jual jua. boleh didapati ngan harga semurah 25 hingga ratus2
hand made .
memang cantik giler.
halus buatanya
murah dan ikut kita tempah pun boleh

gelang kristal unggu tu RM 25 , ngan pink mutiara tu cuma RM 30 . sapa nak tempah tinggalkan adresses email anda . nnti kita berhubung ya .


ni sorang lagi . huhuhuhu..lastnyer mekja ngan zawid tempah serupa design cuma warna hitam / putih ngan unggu/ pink.
jadi dapat pas raya sbb lambat tmpah.
hehehehe...

Korang-semua - SELAMAT HARI RAYA MINTAK MAAF ZAHIR BATIN -
aku kan cuma manusia biasa banyak kesalahan yang aku lakukan
samada sedar ataupun x sedar....
muah muah , hati2 balik kampung tau .



Wednesday, 9 September 2009

LenKA , Miauw miauw ngan bowling

I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I don't know where to go I can't do it alone I've tried
And I don't know why
Slow it down
Make it stop
Or else my heart is going to pop
'Cause it's too much
Yeah, it's a lot
To be something I'm not
I'm a fool
Out of love
'Cause I just can't get enough
I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I don't know where to go I can't do it alone I've tried
And I don't know why
I'm just a little girl lost in the moment
I'm so scared but I don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down I know
I've got to let it go
And just enjoy the show
The sun is hot
In the sky
Just like a giant spotlight
The people follow the sign
And synchronize in time
It's a joke
Nobody knows
They've got a ticket to that show
Yeah
I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I dont know where to go I can't do it alone I've tried
And I don't know why
I'm just a little girl lost in the moment
I'm so scared but I don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down I know
I've got to let it go
And just enjoy the show
Just enjoy the show
I'm just a little bit caught in the middle
Life is a maze and love is a riddle
I dont know where to go I can't do it alone I've tried
And I don't know why
I'm just a little girl lost in the moment
I'm so scared but I don't show it
I can't figure it out
It's bringing me down I know
I've got to let it go
And just enjoy the show
dum de dum
dudum de dum
Just enjoy the show
dum de dum
dudum de dum
Just enjoy the show
I want my money back
I want my money back
I want my money back
Just enjoy the show
I want my money back
I want my money back
I want my money back
Just enjoy the show

Ni lagu the show by lenka, bes ar ..suka sangat , jadi decide mintak abg jijie suruh downloadkan.

muah muah sukanyer. comel sangat lagu ni , macam abe id.. . comel ...comel....

mmm...eh chean , smalam buka pose ngan geng geng masa aku belajar , ramai ma ..

mostly dari diorang pi Offshore , huhuhuhu....aku x pandai berenang pun .

jadi aku x kesah ....

habis buka pose , diorang pi surau , semayang n terus aja pi boling ...huhuhuhu

aku ke tempat boling ngan mek ja ngan pakai baju kurung dari pejabat

hampeh betul diorang ni tau .

eh , yang datangmalam tu ramai la ...geram tengok dioranng , ape lagi

diorang cakap la aku gemuk .

huhuhuhu memang dah gemuk pun .

sebelum tu jumpa miauw dulu .

muah muah ..rindunya kat dia ..

Tuesday, 1 September 2009

makan






Tadi baru tau yang miauw miauw cuti seminggu masa raya nanti means x dapat dengar suara miauw miauw. Lamanya. macam lama kan . uwa...memang lama lar. jadi pujuk miauw miauw call kalau ada sikit masa. dapat dengar suara dia skejap pun x pe

hantu & puasa

Semalam ada teman kata , harini hari hantu cina keluar....hihihihi...intrestng nyer , even tau bulan puasa tak ada hantu . Inilah uniknya malaysia kan . rasanya kalau kat bandar kelang tu , colok besar ada naga mesti dibakar. Kawan pun kt dia x berani kuar mlm.

dh bnyak hari kita berpuasa kn . x sabar nk raya . tapi seriusla , puasa feel tahun ni x sama . pudar rasanya. kan kan ...cuba komen sikit

Thursday, 20 August 2009

Yesterday , Today and tomorrow

yesterday , meet my miauw miau , explaned everythng and i satisfied. feel free from attachng anythng . i just know that i fall into him and dun care bout his reaction. hahahahah. i feel like a child who being persuade by a chocolate . melt and lost all anger . naive and emotional = not mature enough .

hey ,tomorrow is 1st day we are fasting , i cant wait to terawih this tonight .this month also my oppurtonity to keep slim again . oledi ask my sister to watch out my diet. aiya , i cant wait to get slim again . Hope cik ann and shaze dun be so jelous ek . muah muah ( miauw miauw oledi say me too fat...i dun want be fatso gurl)

ASDFHJKLQWERTYUIOPZXCVBNM- Pss : eh mana cerite today ...: P

Sunday, 16 August 2009

aku , satu , dua, tiga dan seterusnya


muah muah . lamanya tak update .firsly , tq Cikann sebb wish besday siti yang comel ni. muah muah . rindunyer kat ko. huhuhuhu. banyak berlaku kat aku recently ni sampai aku rasa , yang bermasalah bukan aku ajer , dunia pun ada masalah .dari kerja sampai hal rumah buat aku pening and macam mana . ( kena pikir positif).Eh , boleh tak aku benti keje then mintak keje kat tempat-tempat kebajikan swasta. yang ketiga - aku punyer miauw miauw buat sesuatu yang buat aku sangat sedih tapi dsebbkan aku ni masih syg sangat kat dia . terus aku fikir , susahnya dan lecehnyer dia kena melayan karenah aku yang sangat nakal dan macam-macam ni. Ataupun sebenarnya bak kata kawan aku Dee, aku ni manjakan miauw miauw sangat, padahal aku memikirkan betapa susahnya miauw miauw menjaga aku selama ni. jadi aku tak leh pikir perasaan aku aja, perasaan miauw miauw pun kena jaga ( miauw miauw ni dah psiko aku dgr cakap dia kot).Ucapan buat my miauw miauw : miauw miauw jangan pernah penat dan melayan karenah saya ek , sebab saya sentiasa rindu miauw miauw dan ingin jadi yang terbaik demi miauw miauw. muah muah. berusaha.

mak aku sakit ..alamak , memang sedih . mak paling suka usik aku . kalau tak takkanlah dia panggil aku anak keling. dia jugak paling risau kat aku . Mak , mak jangan risau , anni takkan apa2 , muah muah sayang mak. agakyer dia risau sbb aku belum kawin lagi kot .tapikan jodoh belum sampai ataupun aku sendiri tak berusaha mencarinya ataupun aku sebenarnya mencari alasan yang aku sendiri belum bersedia, korang pilihlah jawapan tu sendiri ek.

kerja plak , aku mungkin hilang motivasi diri aku sendirii , wei korang ada keje kosong laen tak ...aku sendiri dah tak sabar nak benti , sedar sedar aku dah 2 tahun keje kat situ . kelakar kan. aku nak tukar keje kebajikan boleh tak , keje ngan NGO mana mana pun or aku sebenarnya nak keluar dari malaysia ni.


p/s : Eh cik ann abe Id mu tu tak nok balik malaysia pinang aku ker ? huhuhuhuhu

Monday, 6 July 2009

Kete kat malaysia , memang orang malaysia kaya kaya .

Harga kete kat malaysia memang tak rasional . aku dapat ni dari salah satu email yang difowardkan dek kawan aku, Liu ...

BMW 535i sells for RM178,000 in the USIn the United States of America (a developed country which we are alsoaspiring to become by the year 2020) a 2009 model BMW 535i Sedan isselling for about USD50,367.00. This is only RM178,000 – about theprice of a Toyota Camry 2.4L here in Malaysia .
The same BMW sells inMalaysia for about RM450,000.BMW 328i sells for RM155,000 in the USThe 2009 model BMW 328i 2 door Convertible sells for USD44,014 orRM155,369.00 in the US . In Malaysia the same car sells for overRM460,000. This is an untenable situation. Audi A4 2.0T Cabriolet Convertible sells for RM142,000 in the USThe 2009 model Audi A4 2 Door 2.0T Cabriolet Convertible sells in theUS for USD40,328.00 or RM142,357. In Malaysia the same car would sellfor about RM265,000.VW GTI 2.0T sells for RM85,000 in the USIn the US the 2009 model Volkswagen GTI 2.0T sells for USD 24,039 orRM85,000 only. In China the same car will cost around RM60,000. Overhere the same VW car sells for about RM200,000. And the 2010 model Toyota Camry 2.4L sells in the US for USD 19,659.00or RM69,396 In Malaysia the 2008 Toyota Camry 2.4L sells forRM170,000. Toyota Camry 2.4L, 2010 model. RM69,000 in the USCar prices in Malaysia are about three times higher than the prices inthe United States . We are a developing nation. Our land and labourcosts are so much cheaper than the US . Why are our cars so expensive?It does not make any sense. Tak masuk akal.Then here are some car prices from our neighbour Indonesia . The
Toyota Altis sells in Indonesia for about RM46,000. The same car sellshere for around RM 112,000. Again we are three times more expensivethan Indonesia .The Honda Jazz sells here for RM108,000.. In Indonesia the Jazz sellsfor RM 36,000. Three times more expensive.We are paying ridiculously high prices (and actually impoverishing theMalays – who are the largest buyers of cars in Malaysia ) to support anout of date, out of touch with reality motor car policyWe are paying the highest car prices in the world to support theProton and other locally made cars as well as support a mind bogglingAP policy which only benefits a relatively few rich Malays. Adisproportionately large number of Malays and other Malaysians arebeing impoverished to subsidise the wealth of a few inefficient rich.26 million Malaysians have to pay three times more for their cars justto support Proton and 120,000 people who are directly and indirectlyinvolved in the motor sector in Malaysia and the AP holders. That is aratio of 216:1.This ratio of 216:1 is too skewed. 26.0 million happier people cancontribute many more votes than 120,000 members of an inefficientmotor industry. 26 million unhappy people can change a Government.(The maths is not really difficult here)And this outdated policy is impoverishing the Malays more than anyone else.Here is some news from our DPM Tan Sri Muhyudin Yassin about our carpolicy. This is truncated:Muhyiddin assures govt support for automotive parts and component sector1. KUALA LUMPUR , May 26 — The deputy prime minister said special focuswill be given to “facilitate and encourage” the development of theautomotive parts and component sector despite the current global and
regional economic downturn.2. “Under the CEPT and Asean Trade in Goods Agreements, Malaysia hasagreed to eliminate import duties on all products in the Normal Trackon January 1, 2010. This includes motor vehicles, auto parts andcomponents,” he said.3. He pointed out that . . . the motor vehicle sub sector in Malaysiawill not be directly impacted because of its heavy dependence on thedomestic market.4. “The Malaysian government recognises the contribution of thedomestic automotive industry towards the development of the country.”Para 2 sounds promising but then Para 3 and 4 basically says that theMalaysian motor car industry will continue to be protected. This meanswe will continue paying the highest car prices in the world forautomobiles.Cuba kita kira : kala u kereta Honda Jazz di jual dengan harga yangsebenarnya (lebih kurang RM36,000 saja) dan bukan pada harga sekarang(RM108,000) maksudnya bayaran bulanan pembeli kereta akan jadi kurang,mungkin sepertiga sahaja daripada bayaran bulanan sekarang.Jika sekarang orang bayar RM1,500 sebulan untuk beli Honda Jazz, kala uharga kereta lebih menepati harga pasaran dunia, orang kita perlubayar sekitar RM500 saja sebulan.Maksudnya tanpa Kerajaan perlu membuat apa pun (merangsang ekonomi,belanja berpuluh billion Ringgit duit rakyat untuk stimulus dansebagainya) setiap rakyat Malaysia yang membeli kereta yang sehargadengan Honda Jazz akan dapat menjimatkan sehingga RM1,000 sebulandaripada kos sara hidup bulanannya.This is like giving the car buyer an RM1000 pay rise without incurringany extra costs for the taxpayer, the Government or the economy. Itwill greatly reduce the cost of living in Malaysia and spur greatereconomic growth too.Tapi sekarang, yang menjadi mangsa dulu dan yang menjadi miskin duluorang Melayu juga. Orang Melayu yang paling ramai sekali menjadipembeli kereta dalam negara kita. Orang Melayu kebanyakannya makan
gaji – tiap bulan dapat gaji tetap. Bila harga kereta naik gila, yangmenjadi miskin di saf depan sekali adalah orang Melayu juga.In absolute numbers, the Malays are suffering the most because theyare the most in number among the fixed income people who also buycars.Some folks said the other day that Proton has 150 major componentsuppliers, dealers, distributors and about 500 other parts supplierstoo. Of the 150 major component suppliers, about 15 of them are listedcompanies. In total they employ about 120,000 people. The Protonsupply chain is a mix of bumiputras and non bumiputras. But here is asad fact : none of them are operating at their level best efficiency.Our motor car policy is forcing Malaysians to subsidise Proton so thatProton can sustain major inefficiencies in the Malaysian economy. Thisis not a good thing at all.We have to unwind this situation. Set a target of 18 months from nowto unwind all protection for our motor industry Remove theimpoverishing AP policy also in 18 months. Let Malaysian car pricesreflect world market prices for the same makes of cars.If a BMW 535 sells for RM178,000 in America , it should sell for alittle less here in Malaysia (our rentals and salaries are cheaper).The Ministers continue making pronouncements about the car industry asthough nothing has happened. I hope everyone will please wake up. TheGovernment has a real chance of getting thrown out of office in aboutthree years. The people will not accept inept answers anymore.The ridiculous car prices in Malaysia is an issue that is justbeginning to get more attention and publicity. It is going to become areally big issue in the near future. Be forewarned.

Tuesday, 30 June 2009

White Flag




I know you think that I shouldn't still love you or tell you that But if I didn't say it Well I'd still have felt it Where's the sense in thatI promise I'm not trying to make your life harder Or return to where we were
But I will go down with this ship And I won't put my hands up and surrender There will be no white flag above my door I'm in love and always will be
I know I left too much mess and destruction to come back again And I caused nothing but trouble I understand if you can't talk to me again And if you live by the rules of it's over Then I'm sure that that makes sense
But I will go down with this ship And I won't put my hands up and surrender There will be no white flag above my door I'm in love and always will be
And when we meet Which I'm sure we will All I was then will be there still I'll let it pass and hold my tongue And you will think that I've moved on
I will go down with this shipAnd I won't put my hands up and surrender There will be no white flag above my door I'm in love and always will be
I will go down with this shipAnd I won't put my hands up and surrender There will be no white flag above my door I'm in love and always will be
I will go down with this shipAnd I won't put my hands up and surrender There will be no white flag above my door I'm in love and always will be

video

Monday, 29 June 2009

SINCES U BEEN GONE



Here's the thing


We started out friends

It was cool, but it was all pretend

Yeah, yeah, since you been gone

You're dedicated,

you took the time

Wasn't long 'til I called you mine

Yeah, yeah, since you been gone

And all you'd ever hear me say

Is how I picture me with you

That's all you'd ever hear me say
But since you been gone

I can breathe for the first time

I'm so movin' on, yeah yeah

Thanks to you, now

I get what I want

Since you been gone
How can I put it, you put me on

I even fell for that stupid love song

Yeah, yeah, since you been gone

How come I'd never hear you say

I just wanna be with you

Guess you never felt that way
But since you been gone

I can breathe for the first time

I'm so movin' on, yeah, yeah

Thanks to you,

now I get, I get what I want

Since you been gone
You had your chance, you blew it

Out of sight, out of mindShut your mouth,

I just can't take itAgain and again and again and again
Since you been gone (since you been gone)

I can breathe for the first timeI

'm so movin' on, yeah yeahThanks to you (thanks to you)

Now I get, I get what I want

I can breathe for the first time

I'm so movin' on, yeah yeah

Thanks to you (thanks to you)Now I get (I get)You should know (you should know) that I getI get what I want
Since you been gone

Since you been gone

Since you been gone

Wednesday, 24 June 2009

Caniballism at Thailand ????





























dapat email ni dari kawan . pict tell a story .







seramnyer ...ni manusia ni







kenapa kena makan .








This our main menu





Human





Potong...lapah...lapah..





kasi kenduri sama dia.
















black , cloud day

nape hati aku tak senang ni...keje banyak sebenarnyer tak mempengaruhi perasaan aku ni. aku terasa sedih la ,pastu plus sensitif . mengada ngada betul la perasaan ni .

Plus aku gaduh ngan miauw. tu gaduh ker . aku menghantar sms untuk kacau dia. but take that seriously . uwa..aku tak nak hilang dia . dia marah aku sebab aku tak percaya dia. aku percaya dia spenuh hati la. memang aku selama ni nampak tak serius . tapi aku memang percaya dia . each word . semua kritikan dia aku baiki dan terima . ...huhuhuhu...miauw , aya mintak maap.

Thursday, 18 June 2009

besday , miauw and shoulder


Smalam besday mak ...muah muah ..hepi besday mak. tapi skang aku terindu plak ngan miauw miauw .


rasanya nw nak cari miauw miauw . mmm...tapi aku gak susah hati bila kawan aku dah tak nak kawan aku . . D , dia dah tinggalkan aku kot . dia rasa aku ketepikan dia.

tapi sebenarnya aku langsung tak ketepikan dia.

dia aja yang fikir macam tu .

D..aya mintak maap , aya betul nk kawan ngan d .

aya hantar gambar moo moo pun D masih marah.

uwa...miauw miauw ..nk bahu ..nak nangis ni


p/s : eh..miauw x call lg ni...huhuhuhu

Tuesday, 16 June 2009

climb


The ClimbI can almost see itThat dream I am dreamingBut there's a voice inside my head saying"You'll never reach it"Every step I'm takingEvery move I make feelsLost with no directionMy faith is shakingBut I gotta keep tryingGotta keep my head held highThere's always gonna be another mountainI'm always gonna wanna make it moveAlways gonna be a uphill battleSometimes I'm gonna have to loseAin't about how fast I get thereAin't about what's waiting on the other sideIt's the climbThe struggles I'm facingThe chances I'm takingSometimes might knock me downBut no, I'm not breakingI may not know itBut these are the moments thatI'm gonna remember most, yeahJust gotta keep goingAnd I, I got to be strongJust keep pushing on'Cause there's always gonna be another mountainI'm always gonna wanna make it moveAlways gonna be a uphill battleSometimes I'm gonna have to loseAin't about how fast I get thereAin't about what's waiting on the other sideIt's the climb, yeah!There's always gonna be another mountainI'm always gonna wanna make it moveAlways gonna be an uphill battleSomebody's gonna have to loseAin't about how fast I get thereAin't about what's waiting on the other sideIt's the climb, yeah!Keep on moving, keep climbingKeep the faith, babyIt's all about, it's all about the climbKeep the faith, keep your faith, whoa

uwa.......aku tertinggal Phone ..

Monday, 15 June 2009

Preview : My Best Friend Girl

Baca novel ni memang best. pinjam ngan Cik ann . Tajuk dia My best friend girl. kebetulan aja ek , aku berada dalam similar situation . hehhehehe. ala , kisah lama tu .This novel very inspired me arr..tak tebal sangat and aku rasa best aja masa baca novel tu . im the fast reader . ( ni pujian untuk diri sendiri ya) . sebab masa tu banyak lagi benda nak kena baca tapi bacaan ni masih berkesan di hati ini .

kisah ni diantara Kamryn Matika dan Bestfren nyer Adele Brannon. Tiada apa yang mengugat hubungan antara mereka kecuali adele pi tidor ngan tunang Kamryn . enough is enough . kamryn dapat tahu hubungan Adele dan tunangnya ,Nate. lagipun adele mengandung anak Nate. ni yang membuat kamryn bersumpah tidak akan berjumpa kedua mereka.

2 tahun kemudian kamryn menerima sepucuk surat dari adele yang sedang tenat . dia meminta kamryn melawatnya di hospital dan merayu kamryn menjaga anak perempuanya, Tegan.

Hubungan Kamryn dan Tegan membawa ker persoalan kemaafan , cinta , tanggungjawab dan mengenal dirinya sendiri .

That When I Love You



When you have to look away

When you dont have much to say

Thats when I love you

I love you,

just that way

To hear you stumble when you speak

Or see you walk with two left feet

Thats when I love youI love you, endlessly

And when your mad cuz you lost a game

Forget Im waiting in the rain

Baby i love you,I love you anyway

Heres my promise made tonight

You can count "on" me for life

Thats when i love you

When nothing you do can change my mind

The more I learn,

The more I love

The more my heart cant get enough

Thats when I love you,

WhenI love you no matter what

So when you turn to hide your eyes

Cause the movie it made you cry

Thats when I love you

I love you a little more each time

And when you cant quite match your clothes

Or when you laugh at your own jokes

Thats when I love youI love you, more than youll know

And when you forget that we had a date

Or that look that you get when you show up late

Baby I love you, I love you anyway

Heres my promise made tonight

You can count "on" me for life

Thats when i love you

When nothing you do can change my mind

The more I learn,

The more I love

The more my heart cant get enough

Thats when I love you,

When I love you no matter what

Thats when I love you

When nothing baby

Nothing you do could change my mind

The more I learn,

The more I love

The more my heart cant get enough

Thats when I love you,

When I love you no matter what

No matter what

end of gendurowo family

afternoon ...hu lama kebenornyer x meng-update . minggu lepas aku off seminggu teman mak pi kelantan . semua mak yang bayar. tapi entahlar sebab aku terkering untuk bulan ni . membela anak gendurowo . ( hi hi hi .......). Banyak benda dah berlaku sebelum dan selepas minggu tu . phew . dari benda dah setel ke benda belum setel. aku pening gak sebenarnya . tapi syukur semua dah mula bergerak dan aku dah nampak jalan . bagus gak bercuti ni . dapat release macam macam perkara .

tapi yang tak-bestnyer , masa aku bercuti tu aku cuma duduk kat rumah kakak aku dan tidur. sebab aku demam panas . selsema dan paling sakit -sakit tekak. aku paling tak suka sakit tekak sebab aku tak boleh bernafas guna hidung kerna selsema mesti ada gak.

bila aku dan mak balik rumah 2 hari lepas . Ya ALLAH , rumah aku tu dah x macam rumah . boleh plak almari kayu jati mak yang letak TV kat rumah atas tu terkopak. maka alkisahnya mak aku nangis la. terkedu aku dengar suara dia dalam phone . mujur keluarga gendurowo tu dah balik .almari TV kat bawah plak pecah cerminnya . tu tak di kalkulate berapa banyak barang kaca mak aku pecah dan kitaorang mesti yang jumpa bangkainya . sebab dia hanya tolak-tolak kaca yang berderai tu ke bawah meja makan kat tengah dapur ataupun kat mana-mana yang boleh disumbat.

ntahla , tak tahu nak cakap macam mana lagi . suami si gendurowo jaja cerita dengan jiran tetangga mak aku yang setiap hari dia sebelum pergi kerja mesti kasi mak aku duit . astrafirullah tergamaknyer dia memfitnah mak . Sebiji beras , Seekor ikan dia suami isteri gendurowo tak pernah membeli lauk makanan selama dia duduk dengan mak aku . apatah lagi menghulur seringgit dua , lagi dia masih tergamak berkata buruk terhadap mak. berderai- derai air mata mak masa mak cerita dengan aku .sudah puas aku menahan kerenah keluarga gendurowo dan akhirnya aku memujuk mak beriktiar menyelesaikan masalah ini . mintak ditunjukan tuhan . Belum isterinya mengadu kat kakak ipar aku .

gosh , alhamdullilah keluarga gendorowo dah balik ke johore. dan aku harap dapat hidup selesa semula lepas ni.

Wednesday, 3 June 2009

miauw miauw where are you , i miss u.


miauw miauw tak telefon pun . yalor dia cakap dia ada seminar . betulker ada seminar ? yelah kan skang ni cuti sekolah .haish tak baek meragui dia .maybe ada reason why jadi macam ni. tapi rindu ngan miauw miauw .

rasanya betul yang miauw miauw cakap aku ni sensitif sangat . ngada-ngada seh. betulker . kalau macam tu kena ubah ar. kesian miauw miauw masa dia cakap tu . aku x terima . siap nangis , cheh mengada betular . maybe sebab kritik tu datang dari miauw miauw .

Then lunch hours tu boss aku pun cakap . aduh . memang betul rasanya apa yang miauw miauw cakap. time tu fikir " whut have i done to miauw miauw". start lar rasa guilty tu . Padahal sebenarnya semua yang miauw miauw cakap tu adalah untuk kebaikan aku. sebelum dia start mumbling tu , semua benda tu aku dah fikirkan dan buat keputusan sebelum miauw miauw cakap lagi. aku dah tau semua risiko nya , baik buruk sesuatu perkara aku dah fikir dulu . tapi kalau tengok tindakan aku memang macam aku ni tak pikir panjang . sebab aku rasa miauw miauw tak kenal aku sedalam-dalamya kot. kan aku dah cakap , otak aku ni tak sesimple yang orang tengok dibandingkan appearences aku. haish.

Tuesday, 2 June 2009

maaf ys


smalam aku agak emosi . sebab aku demam . dan tak dapat kawal diri aku . aku mintak maaf ya semua . aku tak patut marah-marah . akupun x patut nangis. akupun tak patut emosi. aku mintak maaf ya . mintak maaf banyak-banyak.

Monday, 1 June 2009

antara aku yang marah , ikhlas atau nasib

aku tengah marah sekarang ini.
aku tau kalau aku marah , aku sekutu syaitan
itu aku tau juga , marah boleh merugikan aku
jadi ayat yang paling tepat : aku kecewa dan bengang
bila segala keihklasan aku telah disalahertikan
aku layak jadi kuli aja
atau itu nasib aku .

kerja yang ikhlas
bagi aku dah tak ikhlas
bila aku sendiri mempersoalkanya
jadi aku jadi bengang
dan kecewa

"ala kerja buat peta aja"
"boleh buat keje dispacth aja"
boleh aku cakap sikit tak .
akupun manusia
walaupun aku kuli
aku rasa aku masih perlu dihormati seadanya
kalau kau rasa kerja aku ni senang
nah kau buatlah
aku pun tak ingin buat.

eh nanti ,
aku tak patut cakap macam ni
ini bukan ajaran mak aku
dan aku bukan orang sebegini
dulu kalau aku marah .
akupun jarang nak marah
paling terukpun aku senyap, menyalahkan diri
dan masih tersenyum .

tapi aku rasa kau sendiri tak
patut tahu aku bagaimana orangnya
sebab aku rasa
satu hari nanti kau tersedar
manusia bukan selalu diatas
dan manusia juga bukan selalu dibawah .

p/s : haish kenapa aku emosi sangat ni ...plus...plus...uwa aku demam .

Epal di tangan orang , tergamakkah kau mengambilnya

Terlibat dengan lelaki berstatus suami orang . Sesuatu tindakan yang kadangkala kita langsung tak terpikir . ataupun satu masa dulu kita sendiri pernah menyatakan , " Eii , aper kejadahnya aku nak dengan suami orang , cheh mesti tua kan " . Apa saja yang pernah kita katakan dulu seolah -olah kembali semua kepada kita .


ya , tarikan suami orang itu seperti epal yang ranum , sedia untuk di makan . cantik , gebu , penghilang kelaparan atau apa saja yang memenuhi selera kita . Rata rata jika ditanya apa ada pada suami orang mereka akan menyatakan ,



lebih stabil :

dari segi emosi , kewangan lelaki berkahwin adalah lebih stabil kerana kerjaya mereka pada tahap ini adalah tip-top.Malah emosi mereka yang lebih stabil dan memahami boleh mengharukan hati wanita. Ada juga mengharukan wanita dengan wang ringgit . malah tidak lokek menhulurkan wang .



rupa :

Rata-rata Gaya lelaki yang sudah berkahwin lagi tinggi sahamnya . yalah ada wanita di sebalik mereka yang menjaga pemakaian mereka . Lebih teratur.dan semestinya lebih wangi



Kepuasan :

kepuasan dari segi fizikal dan batin . manalah saya tau kan . huhuhuhu.ala kan diorang tu lebih berpengalaman . tak der boleh dinafikan . dia tau macam mana nak treat seorang wanita.



Memahami :

memahami dan sikap toleransi mereka , aduh kadang kala kerna sikap mereka begitulah buat wanita yang bujang ini setia dan tidak terkongkong.tidak termasuk sikap caring mereka serba serbi p/s : tapi bagi aku cemburu itu sexy. :p





tapi mesti diingat bahawa lelaki berstatus suami orang juga ibarat racun . aduh , cuma yang benar benar bersedia dan nekad . adakah anda benar benar nekad untuk berkongsi fkirkanlah .



1. Tanya semula pada diri sedalam -dalamnya , adakah anda benar-benar bersedia dalam hubungan sebegitu . hubungan yang mempunyai risiko yang tinggi . keputusan di tangan anda , tiada apa dapat mempengaruhi anda , tidak kiralah jika orang lain membantah ataupun menyokong anda , anda tetap akan lakukan juga.



2.Siasat dia . dalam semua aspek , terutama kewangan ( bukan kita ni materilistik , tapi mampukah dia menanggung beban kewangan . siasat sikap tanggungjawabnya , jika pada awalnya kita sendiri sudah lihat ciri-ciri tidak bertanggungjawabnya mengapa kita harus melibatkan diri di dalam masalah. Tapi terdapat sesetengah wanita tidak menghiraukan aspek in kerana wanita bujang itu sendiri stabil dari segi kewangan ( sebab tu terdapat nikah mutaah)



tapi kalau anda benar-benar mencintai dia , hahahah agaknya ramai perempuan tidak menitik berat mengenai hal ini . tak takut teraniaya kah . ( tapi , jika takut dilambung ombak jangan berumah di tepi pantai )



3.Bayangkan sebegini , apakah perasaan anda jika anda berada ditempat isterinya. Kuat kah anda semasa suami anda yang anda percaya dan kasih meminta keizinan dari anda untuk bernikah lagi , malah kepada gadis yang lebih muda , bergaya bukan seperti diri yang sudah berkedut atau menjadi tidak terurus. tak tergamak diri meminta perpisahan kerana anak2 anak masih kecil . wahai anak gadis tergamakkah kau menganiaya anak-anak kecil itu hanya kerana mengejar kepuasan diri sendiri . Jika ini berlaku pada isteri pertamanya , tak mustahil ia akan berlaku pada dirimu bukan .

4. Setelah anda memilikinya , anak-anak dia juga adalah anak anda. ia juga menjadi tangungjawab anda mendidiknya . janganlah menganiayanya .adakah anda sudah bersedia?

5.Anda mesti pastikan sesuatu . Komitment .atau anda hanya persingahan sementaranya . Terdapat lelaki yang menyatakan ia belum sampai masanya, nantilah dulu tunggu anak-anak besar dan faham dan tanpa anda sedar ia sudah pun terlambat . Mensia-siakan usia pada benda yang sia-sia. saya sendiri ada kawan yang menunnggu teman lelakinya yang berstatus suami orang selama 7 tahun akhirnya lelaki itu tidak berkahwin dengan kawan saya . Tetapi tak semua begitu , makcik saudara saya adalah kekasih pertama pakcik saya , namun pakcik saya terpaksa kawin dengan wanita lain dan akhirnya disebbabkan jodohnya yang kuat , kini melahirkan 2 orang anak.

p/s : wah masih rindu sangat kat miauw miauw i ni ........

Sunday, 31 May 2009

Shhh..Can U keep a secret

shhh.......
can u keep the secret
that my heart is belong to him
shh .........
dun tell him
how im into him
how deeper my love for him
shh....
dun let him know
how shining his eyes
how warm his hand
and how sweet his smile
that make me fall with him
p/s : rindunnyer kat miauw miauw aku tu . eii geramnyer
x dapat dengar suara dia seminggu .
huhuhuhuhuhu

Thursday, 28 May 2009

Bau


hari ni ada terbaca articles yang kata bahawa lelaki pilih kekasih berdasarkan bau .


LONDON - Seorang lelaki akan memilih seorang wanita yang menjadi idamannya selepas hidungnya menghidu bau wanita, kata beberapa penyelidik.
Menurut penyelidik itu yang kajian mereka disiarkan semalam, lelaki dan wanita menggunakan bau sebagai panduan apabila mahu mencari pasangan yang sesuai.
Kajian mendapati, seseorang individu akan memilih pasangan yang mempunyai bau badan berlainan dengan dirinya.
Dalam kajian tersebut, beberapa saintis membandingkan profil genetik 90 pasangan suami isteri dan 152 pasangan lelaki dan wanita yang dipilih secara rawak.
Justeru memilih seorang pasangan yang mempunyai bau berlainan daripada diri sendiri, secara tidak langsung ia akan memastikan anak yang bakal dilahirkan mungkin mempunyai tahap imuniti yang lebih kuat bagi menentang penyakit.
Beberapa saintis percaya fenomena itu akan mengelak kita menjalin hubungan seks dengan saudara atau mempunyai genetik yang sama.
Seorang penyelidik, Profesor Maria da Graca Bicalho dari Universiti Parana, Brazil, berkata: "Walaupun terdapat pemikiran bahawa manusia memilih pasangan mereka kerana persamaan yang wujud, penyelidikan kami itu menunjukkan pasangan yang berbeza melahirkan anak yang lebih berjaya."
Contoh terbaik hubungan berbeza itu melibatkan model jelita Sophie Dahl dan kekasihnya Jamie Cullum yang merupakan seorang pemuzik jaz Britain.
Walaupun Dahl berambut lurus perang dan jauh lebih tinggi daripada kekasihnya, dia serasi dan selesa apabila bersama Cullum yang berambut kerinting dan berkulit gelap.

- Agensi
aku rasa articles ni macam pelik tapi comel. Sebab aku tersuka kat orang tersayang kerna bau dia yang wangi tu . wangi betul. suatu hari aku memujuknya , bertanyakan apa minyak wangi yang dia gunakan . dia kata " murah saja dalam RM 20. hinga RM 100 " haish , tapi memang bisa buat aku asyik nak mencium bau tu saja , menikmati harumnya tubuh dia . macam bau manis , dan menyenangkan diri aku . Kadang kadang aku asik malu , kerna asyik menikmati bau itu ...huhuhuhu...bila dia nak jadi busuk ni. ;p.

Perempuan Itu

aku masih menanti
di sebalik kamar itu
pengadilan yang kau berikan kepada aku
keputusan yang bakal kau jatuhkan kepada aku
aku kekeringan disini,
persetan itu membuat aku
tak mampu menolak
bila diri ditawarkan
penghilang kehausan
Lemah kah aku ,
dayuskah aku,
curangkah aku
bila kau sudah tak perdulikan aku
mengejar pucuk bunga
yang masih segar dan ranum
sedangkan aku ternanti-nanti
di sebalik kamar
setiap detik setiap waktu
adilkah ini bagiku dan dirimu

kenapa lar aku buat lak sajak ni , pelik kan . yang pasti sajak ni khas untuk seseorang di luar sana , yang aku rasa aku sendiri sedih dengan takdirnya . adakah aku juga bakal menjadi seperti itu .

jika aku di beri pilihan
lahir menjadi hawa atau Adam
ku tetap pilih menjadi hawa
menjadi rusuk si adam
menjadi peneman disisinya
walaupun tubuhku tercalar
hatiku dilukai
hanya kerna aku insan yang lemah
aku tetap ingin menjadi hawa
kerna aku merasa hangatnya dicinta dia seorang Adam
dasyatnya penangan cinta , ntah la , aku takut juga jika satu harinanti aku tewas dengannya . :P .Tapi kenapa aku masih tak jemu , keep fallling and down for love .
cinta itu permainan
cinta itu perasaan
ia bagaikan gula
ia bagaikan bisa
aku ketagih padanya
seperti menagih dadah
silap langkah
nyawa dan maruah menjadi
mangsanya
huish , macam manalar leh terpikir ia macam dadah ....:p. betul2 boleh buat adreanalin bergerak laju...huhuhu

Tuesday, 26 May 2009

Cuti , coklat dan Konvo,



Berjumpa orang tersayang semalam mmmm...sweetnya dia macam gula.bert-T-shirt Grey dan Jeans membuat dia sangat santai. Meluangkan masa bersama dia , tak terasa masa berlalu .Ya , aku harap dia tak sedar betapa sukanya aku melihat mata coklatnya itu . kewangian dan warmnya dia .

aku berjanji jam 9.30 aku akan sampai disana, disebbkan aku terawal , maka aku decide untuk having breakfest kat rumah iela piranha . mmm...lagipun aku rasa was was jalan nak kesana . jadi dengan bantuan Wikimapia = aku x sesat pun . sambil minum milo yang sedap tu , iela piranha beritahu yang kawan kami , Cik Ann konvo todays . Opps , aku terlupa date ni .. nasib baik .

berjumpa tersayang sehingga jam 1 lebih , aku direct terus ker UiTM shah alam . as surprise visiting .Mujur dia free , sambil tu terus pi makan kat kopitiam Pakli . aku hadiahkan dia bunga , besar sangat walapun bunga tu macam bantal ...( geramnyer naperla that time aku x beli untuk aku gak) . Jadi aku menunggu dia kat foyer , exact depan pejabat pos dengan memegang 2 kuntum bunga yang besar.

jam 3 kami masuk smula , Cikann kata dia mahu ketemu Dr Juazer Rizal . former Lecture kami bagi subject Astronomical Geodesy . yer that time kami first batch dia masa dia balik dari UK ( kalau x silap aku lar). Ingat lagi , Girls kat kelas aku ni smuanya rajin n senyap aja , betul2 concentrate : ) bila time Dr JR ni mengajar. ramai juga aku jumpa former lecturer aku . Dr Kammarudin A.K.A che det , ni ajar subject Physical Geodesy , n juga Bapa Kepada Syed Tercomel tu , Dr Sayed Jamalludin Sayed Ali.

Then pastu kitaorang terus pi SACC mall , jalan jalan and beli few barang , aku terus amik adik aku . n hantar bunga untuk ELL. ( ni bekas classmate gak), wah dia dah tukar rambut . kewl sangat . Berjumpa Ell ngan Cikann buat aku rasa .....UWA...NAK SAMBUNG BELAJAR LAGI.
bes nyer , diorang amik Master In Geographical Infomation system . dan aku tanya perasaan cik ann masa tu . dia kata yang masa dapat Scroll dr Yang Dipertuan Agong , Sultan Mizan dia hepi sangat . dia nampak Baginda Sultan senyum manisnya . siap Cik ann kata Comel sangat rasanya . Bila dengar aja cerita Cikann tu aku terus tanya dia


"Cik ann agak2 aku sempat x amik master n dapat senyum direct dengan Baginda Sultan X? "


"Dapat la , usaha ...usaha "


Thursday, 21 May 2009


" wang hanya membawa kedukaan ,

aku senang hidup begini ,

tanpa dibelenggu wang "

anonymous


Monday, 18 May 2009

rumah mak aku yang dah jadi welfare



Family aku besar , tersangat lar besar walaupun kebanyakan adik beradik aku smua badan kecik2 belaka . ( maknanya dalam rumah aku ler yang paling bosar , huhuhuhu) . kira kira aku ada 6 kakak , 2 abang dan satu adik perempuan . tu tak termasuk adik beradik angkat yang mak aku bela .
jadi di sebabkan aku dan adik aku belum kahwin . kami kena la duk ngan mak . Tetapi bila alkisahnya anak angkat mak aku yang dah kahwin dan berkeluarga tu duk rumah aku sekali. mmmmm.... aku pun dah pening . Ntah la mak aku tu . baik kebenornyer dia tu . sampai kadang-kadang dia buat aku bergaduh dgn org lain bila tgk dia kena buli . ( aku kata dia buli , dia kata ..takpa ...takpa)
ceriternyer start macam ni . sebenarnya anak angkat mak tu kawan aku masa sekolah rendah lagi . mak amik dia bela dari dia sekolah menengah lagi . yalar mak angkat dia sebelum ni nk jual dia kat bangla . kesian kan . jadi mak aku amik dia sampai hbis sekolah menengah dia balik johor.( rumah ayah angkat dia) . kerja dan kahwin ngan suami dia sekarang ( ya , harap hepily ever after) . dia kawin umur 21 tahun skang dah nak masuk 26 dah dapat sepasang anak yang buat aku pun " kesu " kalau jadi dia.
susah senang dia kat sana ada gak dia cerita sometimes , then bila dah balik semula rumah mak aku ni baru aku nampak how hepinyer keluarga dia yang buat aku takut . dan dia sendiri pernah admit ngan aku beberapa kali yang dia menyesal akan perkahwinan itu .(phew , ni dah jd barah).
dia pernah makan pucuk manis masak air pastu letak tepung gandum dalamnyer . macam macam lagi lar hidup susah yang dia pernah buat . termasuk bangun pukul 2 pagi dan masak kuih untuk jualan .
Ya , memang pada mulanya suami dia tu manager , tapi ntah mana silapnya suaminya behenti kerja . Atas alasan kawan aku tadi , ntah aku pun dah x paham . Tapi kawan aku citer yang dia behenti kerja sebab hubungan suami dia ngan adik angkat lelaki tu di ketahui. ( aku x tanya lebeh dah masa tu) .
Jadi menganggurlah suami dia sampaila dia dapat kerja kat LAKSA S**** . First day dia datang kerja sini dari johor . ya aku yang pergi hantar sekali dengan duitnyer untuk dia memulakan hidup baru. Mak akupun mempelawa dia duduk rumah mak sementara dia boleh stabil . dia kata ya , dan dia bawa isterinya .
dari sebulan menginjak ke dua bulan , dari dua bulan menginjak ketiga bulan .ya , makan minum dia sekeluarga , kami yang tanggung tanpa dia beli sekilo ikan pun . Mak aku betul betul terkedu . siap dia beli barang susu da tin , milo sebungkus n anak dia cakap " nenek ...nenek ni mak kita punya , nenek tak boleh guna " . gelak aku mendengarnya sambil pandang muka mak aku tu . Pembaziran elektrik dan air jangan cakaplah , gas masak lagi .bukan berkira tapi aku terkilan kot sebab aku rasa membazir tu tak bagus . dah tu ingatkan kawan aku ada tu ringan sikit mak aku tapi mak aku tu macam dah letih sangat . rumah aku mmang dh tak patut sepah , dulu masa ada ank buah aku mak aku jaga pun x sepah sebb mak aku jaga anak buah aku mcm jaga kitaorg semua masa kecik . sorang sepah semua kena , jadi remind me remind ler.
dah tu yang agak terbaru juga , suami dia ada affair ngan pmpuan lain lak .aku betul2 takut lar bila tgk keadaan macam tu .
k la ...muah muah ..ish tak baik cakap macam tu sbb takut paku dulang paku serpih , mengata orang dia yang lebih. tapi aku harap aku tak buat kat mak mentua aku mcm ni ( kalau ada lah)

Sunday, 17 May 2009

Tanda anda sedang jatu cinta

1. Anda tidak akan marah terlalu lama dan akan berusaha untuk mengawal kemarahan anda terhadapnya.
- haah lar , Then kalau merajuk pun kejap aja . bila dah kena pujuk cepat aja sejuknyer . adang2 tu sengaja aja.

2. Anda akan sentiasa merindui dia.
- adalar gak , that why kena dengar suara dia aja setiap hari. sebb nak hilangkan rindu.

3. Apabila berjalan dengan dia, anda akan berjalan dengan perlahan.
- dia jalan lagi slow , kalau dalam kete tu kalau boleh 40 kmj aja .

4. Anda akan tersipu-sipu malu apabila bersama dengannya.
- mana ada tersipu2 malu , cuma rasa panas aja kat pipi ...heheheh.

5. Apabila anda berfikir tentang dirinya, jantung anda akan berdegup pantas.
- yer ..yer ..tapi tak selalu la. tgk keadaan aja . especially bila dapat tgok dia dari mirror kat cermin.

6. Hanya dengan mendengar suaranya, anda akan tersenyum tanpa sebab.
- Obviously bila cakap dalam phone sampai kadang kadang dia tanya kenapa macam hepi sangat. macam gelakkan dia .

7. Apabila anda melihat dia, anda tidak akan peduli orang di sekeliling anda. Anda cuma melihat dia seorang.
semestinya , dah x pandang dah marka2 hensem lalu . kalau kat kdai minum tu , asik nak tengok dia aja. kadang tu masuk kedai belum penuh then bila dah nak balik bru notices yang dah crowded.

8. Anda akan mula mendengar lagu yang berirama balada.
hehehehe......la..la...la

9. Dia sentiasa di fikiran anda.
haah .nw pun tgh pikir dia . dah bangun ker dia .

10. Anda akan sentiasa terhidu baunya.
seriusly memang akan ada bau , especially bila dia ada berhampiran . in the same building tetiba jer . . dup dap ...n feel mcm dia ada.

11. Anda menyedari bahawa anda akan tersenyum apabila memikirkan tentang diri dia.
he is my candy . sweet all time and to thinking of . ( shhh....dia tak tau ni . . )

12. Anda akan lakukan apa sahaja untuk dirinya.
he knows whut i willing to make he hepi . cukuplah . .

13. Apabila anda membaca ini, pada masa yang sama, ada seseorang di dalam fikiran anda
: p semestinya .

Tuesday, 12 May 2009

Selepas 40 tahun pada hari ini




dulu pada masa ini kau ialah kau , aku adalah aku

kini kau dan aku sama sahaja

dulu kau dan aku masing masing curiga

kini kau dan aku masing masing berusaha


ya , jika dulu aku ketemu kau

tidak seperti kini kita bertemu

adakah itu petanda

petanda kau dan aku berasimilasi

pada budaya kita yang berbeda


jika kini adalah waktu itu

aku dan kau percaya

itu tidak berlaku kerna

aku dan kau percaya

yang lima itu


aya , 13 mei 2009

1.41 pm

Monday, 11 May 2009

Love story : yang paling cik yana suka


this lagu , cik yana yang kasi ...memang best giler ar...huhuhuhu..siap leh terharu . ( khas untuk anak dara dan bujang sahaja) en razak dan en rizam x leh nyanyi ( sbb dah berstatus bukan bujang)



We were both young, when I first saw you
I close my eyes and the flashback starts
I’m standing there, on a balcony of summer air

I see the lights, see the party, the ball gowns
I see you make your way through the crowd
You say hello, little did I know…

That you were Romeo, you were throwing pebbles
And my daddy said “stay away from Juliet”
And I was crying on the staircase
Begging you please don’t go…
And I said…

Romeo take me somewhere, we can be alone
I’ll be waiting, all there’s left to do is run
You’ll be the prince and I’ll be the princess,
It’s a love story, baby, just say yes

So I sneak out to the garden to see you
We keep quiet, because we’re dead if they knew
So close your eyes
Escape this town for a little while
Oh, Ohhh

Cause you were Romeo, I was a scarlet letter,
And my daddy said “stay away from Juliet”
But you were everything to me
I was begging you, please don’t go…
And I said

Romeo take me somewhere, we can be alone
I’ll be waiting, all there’s left to do is run
You’ll be the prince and I’ll be the princess
It’s a love story, baby, just say yes

Romeo save me, they’re trying to tell me how to feel
This love is difficult, but it’s real
Don’t be afraid, we’ll make it out of this mess
It’s a love story, baby, just say yes
Oh, Ohhh…

I got tired of waiting
Wondering if you were ever coming around
My faith in you was fading
When I met you on the outskirts of town
And I said

Romeo save me, I’ve been feeling so alone
I keep waiting, for you but you never come
Is this in my head, I don’t know what to think
He kneels to the ground and pulled out a ring and said

Marry me Juliet, you’ll never have to be alone
I love you, and that’s all I really know
I talked to your dad-you’ll pick the white dress
It’s a love story, baby just say…yes…
Oh, Ohhh… Oh, Oh, Ohhh…
We were both young when I first saw you.

Thursday, 7 May 2009

suka hati akular

aku pening

Pagi ini yang suram

dah dua hari aku takder kat opis . satu hari cuti satu hari meeting kat gombak . smalam masa meeting kat gombak aku nak balik tu sempat singgah kat opis farah n opis JPS daerah gombak tu sempat kenal la kat satu uncles yan rupanya dia sekampung ngan mak aku ..(muah muah mak ) . lunch after meeting tu sempat lunch ngan james dan farah kat selayang mall . wah comelnyer james that time ..kawaiiii ...sangat . ngan kemeja putih nya dia memang menyerlahkan kulit cerah dia tu . geram aja tgk ...: P .

then pagi ni, few keje buat kan ..tapi aku tersentap ngan sesuatu pula . hahahaha. semudah itu aku dibuang semudah itu dia kata dia masih sayang . ntah memang aku ni susah nak lupa kebaikan orang tapi aku sebenarnya lagi susah nak melupakan kekecewaan aku .

Sunday, 3 May 2009

hari buruh , demam, tangis dan selamat tinggal


Hari Buruh ....ni kali kedua aku sambut . yang aku rasa best cuma sbb dapat cuti . jadi aku memang rest aja kat rumah . dengan hati yang hiba , menangis dan tidak menjamah makanan. rasanya dapat agak kan kenapa aku berkelakuan gitu kan .sehinggakan keesokan harinya aku demam . demam semata-mata kesedihan .


keesokan harinya , aku hanya melepek atas katil melayan demam sehinggakan terdapat panggilan telefon dari james ajak aku keluar bergembira. ya , mestilah aku suka sekurangnya aku tidak melayan hatiku dan dapat melupakan dia seketika.


Ya, memang tiada kata perpisahan dari dia sehingga ke waktu ini , namun aku masih tidak menerima tindakannya. sedangkan sudah diterangkan jika apa2 berlaku dalam hubungan perlulah berbincang ataupun jelaskan kepada aku apakah halnya. namun dia cuma diam seribu bahasa . Tidak sedarkah dia bahawa aku terluka dengan tindakanya itu . jika benar mahu putuskan aku . katakan padaku .


semasa aku menikmati masa bersama james,ya meluangkan masa yang sedikit itu ,cuma hendak melupakan dia buat seketika . menghiburkan diri dengan gurauan dan usikan dari james. melayanya seperti dia didepan mata. teryata aku masih terbayang dirinya . ah bodoh sungguh diriku . pulang dari berjumpa james , aku terus membersihkan diri , kembali menyambung tangisku dan tidur .

" P tinggalkan aku P untuk selamanya , jangan kau muncul kembali , kerna aku takut aku tidak mempu melepaskan dirimu dari hatiku jika kita ketemu lagi "

Tuesday, 28 April 2009

kesukaan aku sama seperti mak aku

kegemaran aku mendengar music , terutama oldie , tapi jangan salah faham britney spear pun aku dengar . rupa-rupanya datang dari mak aku . sebut saja lagu apa , semuanya pernah didengari . sayang mak aku yang sangat sporting . aku betul2 bersyukur dapat mak aku yang sporting macam tu. rasa macam kawan aja . kami sama2 suka mendengar lagu oldie . malah asik mengesa aku mencari CD lagu tom jones . nak suruh aku dengar lagu delilah katanya .



kebetulan minggu lepas aku menjumpai sebuah kedai CD , VCD , DVD yang membuatkan aku rasa nak keje aje kat situ . ralit aku melihat cd lagu yang ada di situ . tapi , ya aku mintak maaf ya kepada pihak tertentu . aku menyokong cetak rompak . aku rasa la cd tu cetak rompak . kalau tak dengan harga RM 20 bg mana2 CD. memang aku x meluaskan peluang aku . bukan kerana harga aku membeli CD tu tapi pilihan oldie dan lagu2 60,70,80- hingga sekarang memang buat aku teruja .
jadi aku sambar 4 CD , madonna, the carpenter, the beatles and tom jones ( ni boss keci mesti x kenal ni) . dan aku masih berhasrat nak membeli lagi andy william ,kenny rogers ( ya pengasas fast food kenny rogers) dan juga rolling stones . betulah orang kata , kuah tumpah ke nasi . hehehehe. muah muah i love u mak. ni ada sebuah lagu yang aku rasa agak best n remind masa muda aku .

Yesterday Once more
When I was young
I?d listened to the radio
Waitin? for my favorite songs
Waiting they played
I?d sing along
It made me smile
Those were such happy times
And not so long ago
How I wondered where they?d gone
But they?re back again
Just like a long lost friend
All the songs I loved so well
(*) every sha-la-la-la
Every wo-wo-wo
Still shines
Every shing-a-ling-a-ling
That they?re starting to sing?s
So fine
When they get to the part
Where he?s breakin? her heart
It can really make me cry
Just like before
It?s yesterday once more
Lookin? back on how it wasIn years gone by
And the good times that I had
Makes today seem rather sad
So much has changed
It was songs of love thatI would sing to then
And I?d memorize each word
Those old melodies
Still sound so good to me
As they melt the years away
Repeat (*)All my best memories
Come back clearly to me
Some can even make me cry
Just like before
It?s yesterday once more
Repeat (*